ΤΟΠΙΚΑ

Γ. ΚΟΛΕΤΣΟΣ: Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη ΔΕΜΑ

γ-κολετσοσ-πήραμε-ψήφο-εμπιστοσύνης-α-491508

Τα πράγματα για τους Μεσογειακούς Αγώνες έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους, τονίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων του 2013
 
Την περασμένη Τετάρτη στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στο Βόλο η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) και η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) ο κοινός παρανομαστής των δηλώσεων συμπυκνώθηκε σε τέσσερις λέξεις. Οι Αγώνες θα γίνουν. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αβεβαιότητας και δυσπιστίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που έκανε να φαντάζει ορατός ο κίνδυνος να χαθούν για το Βόλο και τη Λάρισα οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, φαίνεται ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον όλα δείχνουν πως τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν το δρόμο τους με στόχο να γίνει πραγματικότητα αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Μαγνησίας. Να γίνουν στην περιοχή μας οι καλύτεροι Μεσογειακοί Αγώνες. Και όσο και αν η οικονομική κρίση έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα και αποτρέπει την άνεση κινήσεων και χειρισμών από την Οργανωτική Επιτροπή, εν τούτοις ο στόχος παραμένει ο ίδιος που είχε τεθεί από την αρχή, όταν το 2007 πήραμε τους Αγώνες του 2013 στην Πεσκάρα. Οι Αγώνες να μετατρέψουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας σε διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Για όλα αυτά μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Ο Γιώργος Κολέτσος. Ο 46χρόνος Βολιώτης που έχει χρεωθεί με την ευθύνη να μείνουν οι Αγώνες του 2013 ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη μας…
 
 
 
 
 - Στην κοινή συνέντευξη που δώσατε την Τετάρτη με τη ΔΕΜΑ ξεκινήσατε την τοποθέτησή σας με τη φράση «Οι Αγώνες θα γίνουν». Μπορούμε πλέον να πούμε ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και ότι οι Αγώνες του 2013 στο Βόλο και τη Λάρισα δεν κινδυνεύουν;
 
Μετά από μια περίοδο τριών ετών αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν, καθώς η ΟΕΜΑ και η ελληνική πλευρά ουσιαστικά πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από την ΔΕΜΑ, αφού αποδείξαμε και πείσαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη διοργάνωση των Αγώνων κάτω από τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας μας και κάτω από μια σειρά αστάθμητων παραγόντων και διαρκώς μεταβαλλόμενων μεταβλητών.
Τα πράγματα όσον αφορά στα οργανωτικά θέματα έχουν πάρει τον δρόμο τους, καθώς ήδη έχει πιστωθεί η πρώτη δόση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου της «Βόλος 2013 ΑΕ» και έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση επιλογής στελεχών.
 
- Τώρα που τα θέματα έχουν αρχίσει να ρυθμίζονται ένα – ένα, έστω και μέσα από τους «εξορθολογισμένους» προϋπολογισμούς που επιτάσσει η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, νομίζω ότι έχετε μία βασική… εκκρεμότητα. Να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και μέσω αυτής την Κοινή Γνώμη της περιοχής μας. Άλλωστε τα πράγματα τώρα φαίνονται να είναι λιγότερο δύσκολα για σας…
 
Θεωρώ ότι η κοινή γνώμη έχει ήδη την πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της προετοιμασίας της διοργάνωσης των Αγώνων μέσω της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου από κοινού με τη ΔΕΜΑ, κατά την οποία καλύψαμε όλα τα κρίσιμα θέματα και απαντήσαμε και σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση.
 
- Το γεγονός ότι υπήρξε εξορθολογισμός στους προϋπολογισμούς για τα αθλητικά έργα υποδομής σημαίνει ότι ως Βολιώτες θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα έργα πόλης (τραμ, προαστιακός, ηλεκτροκίνηση γραμμής Βόλου – Λάρισας), που τόσο είχε επενδύσει ενόψει των Αγώνων η περιοχή μας;
 
Τα λεγόμενα «συνοδά έργα» στα οποία αναφέρεστε ουδέποτε συμπεριλαμβάνονταν στις δράσεις ευθύνης καθώς και στους προϋπολογισμούς ευθύνης της ΟΕΜΑ.
Η όποια απόφαση όμως πιστεύω ότι απαιτεί μια ευρύτερη πολιτική βούληση καθώς και μια πιο αποτελεσματική κινητοποίηση των τοπικών φορέων, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες ως ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας και όχι σαν ένα τοπικό γεγονός και να το δουν σαν μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη γενικότερη αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής, που μέσω μιας κρατικής αρωγής θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, μετατρέποντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας σε διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
 
 - Η ΔΕΜΑ μάς ζήτησε όλα τα έργα αθλητικής υποδομής στο Βόλο και τη Λάρισα να είναι έτοιμα μέχρι τα τέλη του 2012, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τα test events. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τους πρώτους μήνες του 2011 θα έχουμε τις πρώτες εργολαβίες για τα έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών;
 
Το σίγουρο είναι ότι οι ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων θα οριοθετηθούν για το τέλος του 2012, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε τα λεγόμενα “test events” όπου θα δοκιμαστεί η ετοιμότητα της διοργάνωσης και θα αξιολογήσουμε τις όποιες αδυναμίες, καθώς και για να χτίσουμε προληπτικά ένα «δίχτυ χρονικής ασφάλειας» σε περίπτωση που κάποια από τα έργα καθυστερήσουν περαιτέρω λόγω αστάθμητων παραγόντων. Το πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες θα είμαστε σε θέση να το απαντήσουμε μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.
 
 
- Οι Ομοσπονδίες θαλάσσιου σκι, ταε κβο ντο και μπάντμιντον έχουν ζητήσει να περιληφθούν τα αγωνίσματά τους στο Πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Να εκτιμήσουμε ότι το θαλάσσιο σκι, ως πρώην πρωταθλητής του αγωνίσματος, θα βρει στο πρόσωπό σας ένα θερμό υποστηρικτή;
 
Αυτό το οποίο θα πρέπει να είστε σίγουροι είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια ακριβώς κριτήρια αξιολόγησης, αφού πρώτα έρθουμε σε επαφή με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες και ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της κάθε πρότασης. Θα ήθελα να τονίσω ότι ένα από τα βασικότερα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης του κόστους διεξαγωγής του κάθε αγωνίσματος, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης επιπρόσθετων δαπανών από τον εγκεκριμένο εξορθολογισμένο προϋπολογισμό.
Αν το αγώνισμα του θαλασσίου σκι πληροί τα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης, τότε να είστε σίγουροι ότι θα είμαι ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές, καθώς είναι ένα αγώνισμα που θα προσθέσει αξία στην όλη διοργάνωση και ο Βόλος έχει μια τεράστια προϊστορία στο αγώνισμα, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
 
 
- Η ναυταθλητική παράδοση του Βόλου αναπόφευκτα έχει δημιουργήσει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο και το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας. Μπορείτε να μας πείτε τι προβλέπεται να γίνει ακριβώς στα δύο συγκεκριμένα έργα;
 
Το έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου περιλαμβάνει την κατασκευή πλήρους υποδομής λιμενισμού και ασφαλούς φύλαξης των σκαφών, την κατασκευή κυματοθραύστη 80 μέτρων, καθώς και την ευρύτερη περίφραξη και κτηριακή αναβάθμιση του Κέντρου.
Οσον αφορά στην κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου της Κάρλας, περιλαμβάνει την κατασκευή 8 αγωνιστικών διαδρομών συνολικού μήκους 2.220 μέτρων και 3.5 μέτρων βάθους, την κατασκευή των απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων και περιβαλλόντων χώρων και την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Την πλήρη ευθύνη σχεδιασμού και κατασκευής των δύο παραπάνω έργων καθώς και όλων των έργων ανακαίνισης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων την αναλαμβάνει πλέον η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης κ. Γιάννη Πυργιώτη.
 
 
- Ποιο είναι το στοίχημα που θέλει να κερδίσει η σημερινή διοίκηση της ΟΕΜΑ από τους Αγώνες του 2013;
 
Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε μια επιτυχημένη διοργάνωση των Αγώνων και όχι μια επιτυχημένη διεξαγωγή των αθλημάτων. Και λέγοντας διοργάνωση εννοούμε όλα αυτά που θα πρέπει θα πρέπει να πετύχουμε μέχρι την έναρξη των αγώνων, αλλά και όλα αυτά που πρέπει να συνεχίσουν μετά τη λήξη τους, με γνώμονα την ευρύτερη ανάδειξη, αναβάθμιση και εξωστρέφεια της Θεσσαλίας, τη διασφάλιση της μετά-αγωνιστικής βιώσιμης εκμετάλλευσης των έργων, την απόλυτη διαφάνεια προετοιμασίας των αγώνων Μεσογειακών Αγώνων και της οικονομικής τους διαχείρισης.
Να αντιμετωπίσουμε τους αγώνες ως μια γιορτή του αθλητισμού της Ελλάδος και των Μεσογειακών λαών που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την πρόοδο, την ευημερία της κοινωνίας, την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα αντιτίθενται στην αδράνεια, την απαισιοδοξία και την χρεοκοπία οράματος και αξιών.
 
 
Στη ζωή και στην πολιτική ακούγεται συχνά η φράση «ποτέ μην λες ποτέ» Εχει σκεφτεί ο Γιώργος Κολέτσος μετά το 2013 να ασχοληθεί κάποια στιγμή με τα κοινά της γενέθλιας πόλης;
 
Τα κοινά της γενέθλιας πόλης μου πάντα με ενδιέφεραν και θα συνεχίσουν να με ενδιαφέρουν, γι’ αυτό και ανέλαβα και αυτήν τη θέση στην ΟΕΜΑ. Παρ’ όλα αυτά δεν με ενδιέφερε ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική και ούτε θα το κάνω στο μέλλον.
 
 
-Εχετε ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Ελλάδος και εκτός Βόλου. Βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, ποια πράγματα εκτιμάτε ότι πήγαν στραβά στην πόλη που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;
 
Επειδή ακριβώς τα τελευταία 23 χρόνια ήμουν εκτός Βόλου θα ήταν άδικο να κρίνω την εξέλιξη της πόλης μας. Όπως σε κάθε τόπο υπάρχουν πάντα αρνητικά, αλλά σίγουρα υπάρχουν και αρκετά θετικά σημεία. Εκ φύσεως είμαι πάντα αισιόδοξος και θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, γι’ αυτό πάντα προσπαθώ να δω τα θετικά σημεία και να τα αναδείξω. Π.χ. στα θετικά της εξέλιξης της περιοχής μας είναι η τουριστική ανάδειξη του Βόλου και του Πηλίου, τόσο για τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό τουρισμό. Υπάρχει άπλετη φυσική ομορφιά που η σταδιακή πρόοδος των υποδομών χωρίς ουδεμία ανάλωση της ταυτότητάς μας έχει βάλει την περιοχή μας στο χάρτη των αγαπημένων προορισμών. Αυτό εκτός από την περηφάνια που γεμίζει όλους μας είναι και πηγή εσόδων για την περιοχή, καθώς και θέσεις εργασίας που μπορεί να κρατήσουν τις νέες γενιές. Αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως και ελπίζω η Μεσογειακοί Αγώνες να είναι ένας ακόμη τρόπος ανάδειξης της περιοχής μας και της Θεσσαλίας γενικότερα. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς μας στόχους.
 
 
Ποιο θα ήταν το πιο ισχυρό κίνητρο για να εγκαταλείψετε την Αθήνα και να έλθετε πίσω στο Βόλο;
 
Παρότι μένω στην Αθήνα, ο Βόλος πάντα είναι το σπίτι μου. Είναι ο τόπος που ζει ο πατέρας μου, ο τόπος που μεγάλωσα μέχρι τα 18 μου χρόνια και η καταγωγή μου για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Σίγουρα πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι θα ήθελα την ποιότητα ζωής που υπάρχει στην περιοχή. Μέχρι τώρα όμως ήταν δύσκολο να συνδυάσω την επαγγελματική μου πορεία και το αντικείμενο της δουλειάς μου με τη διαμονή μου στο Βόλο. Η τωρινή μου θέση στην ΟΕΜΑ σίγουρα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς θέλω και σκοπεύω να είμαι τον περισσότερο χρόνο μου στη Θεσσαλία.
 
- Δύο λόγια για τον επιστήμονα, επιχειρηματία και άνθρωπο Γ. Κολέτσο;
 
Ιδρυτής και Πρόεδρος της ARATOR Συμμετοχών Α.Ε.. Με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων, έχοντας διατελέσει στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες. Μεταξύ άλλων διετέλεσε στέλεχος του τομέα επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων της Credit Lyonnais και της Piraeus Prime Bank με εξειδίκευση στο ναυτιλιακό κλάδο, ενώ διετέλεσε επίσης και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη.
Κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίου Γυμναστικής Ακαδημίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού τίτλου MSc in Shipping, Trade & Finance από το πανεπιστήμιο Cass (City) και κάτοχος του τίτλου διοίκησης επιχειρήσεων AMP από το Harvard Business School. Στο παρελθόν επί σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος της εθνικής ομάδας θαλασσίου σκι, καθώς και μέλος της εθνικής ομάδας αλπικού σκι.
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου