ΤΟΠΙΚΑ

Κουρέτας: «Απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτεί»

κουρέτας-απέλπιδα-προσπάθεια-να-κρυ-512299

Τονίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, κατηγορώντας τον Κ. Αγοραστό ότι «επιχειρεί με ψέματα να εξαπατήσει τους πολίτες»

«Με τερτίπια και λαθροχειρίες προσπαθεί να κρύψει την κατάταξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην προτελευταία μόλις θέση σε απορροφητικότητα σ’ όλη την Ελλάδα ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός» αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Οπως επισημαίνει «προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, προσθέτει στο ΠΕΠ της Θεσσαλίας έργα των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων και δράσεις με πανελλήνιο χαρακτήρα, οι οποίες φυσικά αφορούν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν όμως διαφορετικούς φορείς υλοποίησης. Αθροίζει έτσι κάποια νούμερα επιχειρώντας να εξαπατήσει τους πολίτες της Θεσσαλίας για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει και μάλιστα σκληρά… Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του κ. Αγοραστού να παραποιήσει την πραγματικότητα, η αληθινή εικόνα για την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για όλες τις Περιφέρειες, εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα, από τον οποίο προκύπτει ότι η Θεσσαλία βρίσκεται μόλις μία θέση πριν το τέλος».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουρέτας επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει από το δικό της πρόγραμμα 423 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Από το χρήματα αυτά, όπως προκύπτει από τις επίσημες ιστοσελίδες και τα στοιχεία, έχει απορροφήσει μόλις 60 εκατ. Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση προκηρύσσει από τα υπουργεία ένα πλήθος προγραμμάτων, που αφορούν όμως ολόκληρη τη χώρα, κατά συνέπεια και την Περιφέρεια. Είναι προφανές, ότι τα έργα αυτά δεν τα προκηρύσσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε εντάσσονται στο δικό της πρόγραμμα και φυσικά δεν τα ελέγχει. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Αγοραστός τα αθροίζει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει τη θλιβερή εικόνα της αποτελεσματικότητάς του.

Και για του λόγου το αληθές, θα παραθέσουμε ένα απλό παράδειγμα: Στα πρόσφατα προγράμματα «Ερευνώ – Καινοτομώ» του υπουργείου Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από κοινού με επιχειρήσεις εντάχθηκε σε προγράμματα ύψους 30 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτά τα προγράμματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε καμία εμπλοκή, ούτε είχε καν καταλάβει ότι Πανεπιστήμιο και επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί. Ωστόσο ο κ. Αγοραστός με περίσσιο θράσος δεν δίστασε να αθροίσει ακόμη και αυτά τα 30 εκατ. προκειμένου να αλλοιώσει τη γενική εικόνα και να εμφανίζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

«Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Αγοραστός απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα θέματα της ανάπτυξης της Θεσσαλίας. Οι «επιτυχίες» του περιορίζονται στη διάνοιξη των δρόμων από τα χιόνια τον χειμώνα. Αλλά αυτό φυσικά δεν είναι το χαρακτηριστικό που ταιριάζει σ’ έναν ικανό και τεχνοκράτη περιφερειάρχη. Αν επρόκειτο να δεχθούμε αυτό ως προσόν του περιφερειάρχη, δεν θα χρειαζόταν να τον εκλέγουμε. Θα τον διορίζαμε μέσω ΑΣΕΠ…», καταλήγει ο κ. Κουρέτας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου