ΤΟΠΙΚΑ

Παραπλάνηση από τη ΔΕΥΑΜΒ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ

παραπλάνηση-από-τη-δευαμβ-καταγγελλε-511254

Τα «επεξεργασμένα» λύματα έπεσαν στον Ξηριά

Παραπλάνηση από τη ΔΕΥΑΜΒ σε ό,τι αφορά την ενημέρωση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα για τη διοχέτευση «επεξεργασμένων» λυμάτων στον Ξηριά, καταγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Παρά το γεγονός ότι ο «συναγερμός» για ενδεχόμενη επιβάρυνση του Παγασητικού ήχησε την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εξαιτίας διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ, ανεπεξέργαστα λύματα έπεσαν στον Ξηριά, η πραγματική επιβάρυνση εντοπίστηκε στα… επεξεργασμένα λύματα.

Την περασμένη Δευτέρα, με έγγραφο προς την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, η ΔΕΥΑΜΒ είχε ενημερώσει για βλάβη στη μία από τις τέσσερις αντλίες με αποτέλεσμα για ορισμένες μόνο ώρες να διοχετεύεται στον Ξηριά, επεξεργασμένο λύμα.

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά επεξεργασμένα ήταν τα λύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Κολυνδρίνη «τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν με αυτά των ανεπεξέργαστων λυμάτων και δεν πρόκειται για επεξεργασμένα λύματα όπως κατηγορηματικά δηλώνονταν στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα και στην επεξεργασία των λυμάτων εντός της εγκατάστασης επεξεργασίας, γεγονός για το οποίο δεν ενημερώθηκαν ουδέποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων. Για τα αποτελέσματα αυτά ενημερωθήκαμε σήμερα (σ.σ. χθες) δεδομένου ότι ο απαιτούμενος χρόνος για την ανάλυση συγκεκριμένων παραμέτρων είναι τουλάχιστον πέντε ημέρες (BoD5)».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η κ. Κολυνδρίνη:

«Τα αναφερόμενα στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ στις 11-05-2015 για παροχή επεξεργασμένου λύματος, που διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στο χείμαρρο Ξηριά, είναι αναντίστοιχα με τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας σύμφωνα με τα οποία τα χαρακτηριστικά τους προσομοιάζουν με αυτά των ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων:

  • Η ΔΕΥΑΜΒ είναι υπεύθυνη εκτός από την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων να ενημερώνει και το κοινό ώστε να μην χρησιμοποιούνται οι τυχόν ρυπασμένες παραλίες. Αυτό συνεπάγεται ότι οι δειγματοληψίες για την ποιότητα των νερών των πλησιέστερων ακτών κολύμβησης του Π.Σ. Βόλου θα πρέπει να διενεργούνται με ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία γνωρίζει πότε δημιουργείται το πρόβλημα, το είδος του προβλήματος και πότε θα είναι εφικτή η αποκατάστασή του.
  • Θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη εφεδρεία αντλιών από τη ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και έγκαιρα αυτού του είδους προβλήματα».

Διάσταση… μετρήσεων

Την ίδια ώρα που η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας επισημαίνει ότι το μικροβιακό φορτίο στα «επεξεργασμένα» λύματα ήταν αρκετά αυξημένο, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου, κάνει λόγο για οριακές υπερβάσεις.

Σε δειγματοληψίες που έκανε η ΔΕΥΑΜΒ τόσο την προηγούμενη Δευτέρα όσο και την προηγούμενη Τρίτη, φαίνεται ότι το μικροβιακό φορτίο ήταν ελαφρώς πάνω από τα όρια και πάλι όμως καταδεικνύεται ότι ο Βιολογικός δεν λειτούργησε σωστά.

Κατάλληλα τα νερά των ακτών ΠΕΥΚΑΚΙΑ, ΑΛΥΚΕΣ, ΑΝΑΥΡΟΣ, ΠΛΑΚΕΣ

Δεν επιβαρύνθηκαν με μικροβιακό φορτίο – Αντιθέτως επιβαρυμένα ήταν τα «επεξεργασμένα» λύματα του Βιολογικού

«Ο κόσμος μπορεί να κολυμπήσει άφοβα στη θάλασσα», ανέφερε η Διευθύντρια Υγείας, Χρυσούλα Κολημήτρα

Κατάλληλα για κολύμβηση αποδείχθηκαν τα νερά των ακτών του Βόλου, παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τη λειτουργία του Βιολογικού, οπότε και λόγω διακοπής της ΔΕΗ, διοχετεύτηκαν ανεπεξέργαστα λύματα στον Ξηριά. Οι συστάσεις που απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, προκειμένου να αποφεύγεται το κολύμπι στις ακτές στα Πευκάκια, στις Αλυκές, στον Αναυρο και τις Πλάκες, παύουν να ισχύουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα που λήφθηκαν από τις ακτές του Βόλου και για τα οποία ενημέρωσε χθες, νωρίς το απόγευμα, η κ. Κολυνδρίνη δεν υπάρχει επιβάρυνση του Παγασητικού. Τα λύματα πιθανότατα «στέγνωσαν» στην κοίτη του Ξηριά και δεν πρόλαβαν να φθάσουν στη θάλασσα. Το μικροβιακό φορτίο είναι εντός των ορίων και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Ο κόσμος μπορεί να κολυμπά άφοβα στη θάλασσα», ανέφερε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα.

Παρ’ όλα αυτά, οι δειγματοληψίες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου, χθες, λήφθηκαν νέα δείγματα τόσο από τις τέσσερις ακτές, όσο και από τον Ξηριά (στο ύψος της γέφυρας και στην εκβολή του), προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν υφίσταται ρύπανση του Παγασητικού. Το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν εντολής της κ. Κολυνδρίνη, προχώρησε χθες σε αυτοψία στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ έκανε και νέες δειγματοληψίες.

«Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τα νερά των ακτών κολύμβησης καταδεικνύεται ότι είναι κατάλληλα προς χρήση από τους λουόμενους. Παρόλα αυτά οι δειγματοληψίες θα εντατικοποιηθούν και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της βλάβης και το κοινό θα ενημερώνεται συνεχώς. Η Περιφερειακή Ενότητα ως εποπτεύουσα Αρχή ενήργησε με υπερβάλλουσα ευαισθησία, άμεσα και υπεύθυνα, έχοντας γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κ. Κολυνδρίνη.

Κλήση σε απολογία

Το διπλό πρόβλημα με τη λειτουργία του Βιολογικού, προκάλεσε την παρέμβαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία καλεί σε απολογία το Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης των Υποδομών στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων για ελλιπή πληροφόρησή της.

Με έγγραφο που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Στ. Τζίνης, ο Διευθυντής των ΕΕΛ καλείται σε έγγραφη απολογία εντός 5 ημερών. Του ζητείται να εξηγήσει γιατί υπήρχε ελλιπής πληροφόρηση για τα προβλήματα στο Βιολογικό.

Με δεύτερο έγγραφο, ο Διευθυντής καλείται να εξηγήσει άμεσα γιατί δεν υπήρχε πετρέλαιο για τη λειτουργία της γεννήτριας, γιατί δεν ενημερώθηκε η διεύθυνση ότι δεν υπήρχε πετρέλαιο, αν η ΔΕΗ προειδοποίησε για τη διακοπή ρεύματος. Ενημέρωση ζητείται και για το γεγονός ότι τα «επεξεργασμένα» λύματα που διοχετεύονται από τη Δευτέρα στον Ξηριά λόγω βλάβης στη μία από τις τέσσερις αντλίες, αποδείχθηκε ότι… δεν είναι επεξεργασμένα.

Μιχάλης Μιτζικός:«Λεπτομερή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο»

Λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα που προέκυψε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ζητά ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός.

«Λόγω σοβαρότητας του ζητήματος και επειδή πρόκειται για τη δημόσια υγεία, προστασία του περιβάλλοντος και τις σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό στην πόλη μας, ζητούμε να ενημερωθεί σχετικώς το Δημοτικό Συμβούλιο – κρίνουμε αναγκαία την παρουσία αρμοδίων στελεχών του Βιολογικού – και λόγω σοβαρότητας του ζητήματος και για λόγους διαφάνειας να δοθεί αντίγραφο των υπηρεσιακών σημειωμάτων και εκθέσεων στις Δημοτικές Παρατάξεις».

Ο κ. Μιτζικός σε ερώτηση που καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο ρωτά για ποιο λόγο δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, αν προτίθεται να προβεί σε καταλογισμό ευθυνών και αν ευσταθούν τα περί 12 σοβαρών βλαβών στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού.

Νατάσσα Οικονόμου: «Υπερχείλιση ευθυνών»

«Σιγή ιχθύος», επί τόσες ημέρες, από τη Δημοτική Αρχή και τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για το πρόβλημα που υπήρξε με τη λειτουργία του Βιολογικού και τη διοχέτευση λυμάτων στον Παγασητικό, παρότι το γραφείο Τύπου του κ. Μπέου φροντίζει να εκδίδει ανακοινώσεις και για «του ψύλλου πήδημα». Ο κ. Μπέος δεν αισθάνθηκε μέχρι τώρα την ανάγκη να δώσει κάποια υπεύθυνη εξήγηση για το τι και το γιατί συνέβη, πολύ περισσότερο, να αναλάβει τις ευθύνες του για τον επιπόλαιο και επικίνδυνο χειρισμό του προβλήματος από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η παράταξή μας, με την ευθύνη που πάντα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της, δεν έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε, πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας. Τα πρώτα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ευτυχώς βρίσκονται εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

Το θέμα, όμως, σε σχέση με τη λειτουργία του Βιολογικού είναι αν πράγματι ευσταθεί ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς να γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, με συνέπεια να είναι ορατός και διαρκής ο κίνδυνος για βλάβες όχι από τυχαία περιστατικά, αλλά από έλλειψη συντήρησης.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να ρωτήσουμε τι έκανε ο κ. Μπέος από τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε ανέλαβε τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, για να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη για συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού;

Επιπλέον η επί τόσες ημέρες απόκρυψη της βλάβης, ακόμη και από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, και η παραπλάνηση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ότι πρόκειται για επεξεργασμένα λύματα, δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συνειδητή επιλογή της Διοίκησης της Επιχείρησης να λειτουργεί σε καθεστώς κρυψίνοιας και αδιαφάνειας.

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια τακτική ακολουθεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούν στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως πρόσφατα συνέβη με τις μετρήσεις στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα.

Φυσικά, το να ζητήσουμε από το κ. Μπέο να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αποτελεί ματαιοπονία…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου