ΤΟΠΙΚΑ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ~ Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω υπερκόπωσης

νοσοκομειο-βολου-αναβάλλονται-χειρο-511244

Λόγω υπερκόπωσης αναβάλλονται χειρουργεία και μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής

Υπερεργασία, έντονο στρες, μεγάλη πίεση στο υγειονομικό προσωπικό είναι μερικές από τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας που οδηγούν γιατρούς σε εργασιακή εξουθένωση «burnout».

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Γιατροί, κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων, εργάζονται στα όρια για να καλύψουν εφημερίες, κλινικές και χειρουργεία με συνέπειες στην ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας», τονίζει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας και αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά με συναδέλφους του στο Νοσοκομείο Βόλου.

«Η πίεση είναι τεράστια. Συνάδελφοι δεν παίρνουν ρεπό μετά από 24ωρη εφημερία κι έχουν στη συνέχεια χειρουργεία. Αν μετά την εφημερία, δεν ξεκουραστεί ο γιατρός, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, πως θα μπει στα χειρουργεία; Είναι δυνατόν ένας χειρουργός να διακινδυνεύσει την υγεία ασθενούς όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση να χειρουργήσει; Λογικό είναι σε τέτοιες συνθήκες να αναβάλλονται χειρουργεία και να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής», τονίζει ο κ. Χαυτούρας και τονίζει πως βασικά σημεία της ατζέντας διεκδικήσεων των Νοσοκομειακών γιατρών που κατέρχονται αύριο σε 24ωρη απεργία είναι η χρηματοδότηση και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες.

Ενας στους τέσσερις γιατρούς με «burnout»

Ενας στους τέσσερις γιατρούς και ένας στους τρεις ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση (burnout) σύμφωνα με έρευνα πέντε ετών που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επαγγελματική εξουθένωση έχει το 25% των ειδικών γιατρών και το 33% των ειδικευομένων στα Νοσοκομεία, το 28% των φοιτητών ιατρικής, το 37% των νοσηλευτών καθώς και το 35% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Ειδικά, το 35% των ειδικευομένων και το 25% των νοσηλευτών εμφανίζουν αποπροσωποποίηση και κυνισμό που, συχνά, αγγίζει τα όρια της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από γιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει, κυρίως, ηλικίες 35 με 45 χρόνων, ανύπαντρων γιατρών και παντρεμένων γυναικών αλλά και όσους έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους.

«Ολο και περισσότερες μελέτες γίνονται τα τελευταία χρόνια που αφορούν το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης στους υγειονομικούς, αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους εργαζομένων», τονίζει ο κ. Χαυτούρας και επισημαίνει ότι η εντατικοποίηση της εργασίας είναι αυτή που προκαλεί την εργασιακή εξουθένωση και όχι τόσο ο τύπος της προσωπικότητας κάθε γιατρού.

Στον ελλαδικό χώρο κανένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο δημόσιο τομέα δεν χαρακτηρίζεται χώρος ανθυγιεινής εργασίας, ενώ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τείνει να αποχαρακτηριστεί το επάγγελμα του υγειονομικού από βαρύ και ανθυγιεινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου