ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ~Τέσσερα λουκέτα τη μέρα

επιχειρηματικοτητα-τέσσερα-λουκέτα-511224

Ξεπέρασαν τις 400 οι διαγραφές επιχειρήσεων στη Μαγνησία το 2015

Δεν έχει σταματημό η αιμορραγία στην τοπική επιχειρηματικότητα καθώς από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προκύπτουν στο πρώτο τετράμηνο του 2015 συνολικά 403 διαγραφές, δηλαδή 3,3 λουκέτα την ημέρα (σε ημερολογιακή βάση) και περίπου 4,5 σε εργάσιμες ημέρες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το ίδιο διάστημα οι εγγραφές είναι 236, δηλαδή προκύπτει αριθμητική υστέρηση 167 επιχειρήσεων αλλά το ζήτημα δεν είναι απλά αριθμητικό.

«Δυστυχώς, η σύγκριση συνολικών εγγραφών – διαγραφών, δεν αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα, εξηγεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης και διευκρινίζει: «Από το βιβλίο εγγραφών – διαγραφών προκύπτουν πράγματι τα ανωτέρω στοιχεία αλλά υπάρχουν και ειδικότερες αναφορές που αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της κρίσης στην αγορά.

Από τις νέες εγγραφές του τετραμήνου 2015, προκύπτει ότι από τις 236 συνολικά, οι 115, περίπου οι μισές δηλαδή, είναι ατομικές επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών, τομέας που διαχρονικά έχει τις επιχειρήσεις με τον συντομότερο βίο. Πολλές από τις νεοσυσταθείσες ατομικές επιχειρήσεις διαχρονικά, δεν αντέχουν πάνω από ένα εξάμηνο. Επίσης οι περισσότερες έχουν μια θέση αυτοαπασχολούμενου, δηλαδή του επιχειρηματία και ενός ακόμη εργαζομένου. Στον αντίποδα κλείνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις με περισσότερες θέσεις απασχόλησης και κύκλο εργασιών. Η φυσιογνωμία και η σύνθεση της αγοράς μεταβάλλονται ραγδαία με το πρόσημο να παραμένει αρνητικό δίχως προοπτικές αναστροφής», επισημαίνει ο κ. Μπασδάνης.

Εκτός από τον τομέα υπηρεσιών που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα (151 εγγραφές από τις 236 συνολικά σε όλη τη Μαγνησία το α’ τετράμηνο 2015 και 206 διαγραφές από τις 403), το Εμπορικό τμήμα παρουσιάζει τη δεύτερη υψηλότερη δραστηριότητα, σε επίπεδο εγγραφών – διαγραφών με 62 εγγραφές (οι 50 είναι ατομικές επιχειρήσεις) και 126 διαγραφές (105 ατομικές επιχειρήσεις).

Η μεγαλύτερη όμως απώλεια, καταγράφεται στον τομέα της μεταποίησης με 48 διαγραφές και μόλις 10 εγγραφές κι ακολουθεί το τουριστικό τμήμα με 23 διαγραφές και 13 εγγραφές.

Σημαντική παράμετρος στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, είναι η έλλειψη ρευστότητας καθώς το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της Ε.Κ.Τ. στην Τ.τ.Ε. Πλέον μόνο 1 στις 10, μικρομεσαία επιχείρηση ζητά απογοητευμένη δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του Εμπορίου μόλις το 12%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου