ΤΟΠΙΚΑ

50% νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα λόγω του καταρροϊκού πυρετού που πλήττει την κτηνοτροφία

50-νοσηρότητα-στα-αιγοπρόβατα-λόγω-του-κ-51090

Καθολική είναι η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα στις γύρω περιοχές του Αλμυρού. Από τον Ιούνιο, οπότε παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα, ο καταρροϊκός πυρετός εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, που γειτνιάζουν με βαλτότοπους.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Μιχάλη Τακόπουλο, με εξαίρεση κάποια χωριά, όπως τη Φυλάκη, η περιοχή από τον Πλάτανο προς τη Σούρπη, τη Μιτζέλα, τις Νηές, τους Κοκκωτούς κα τους Κωφούς έχει πληγεί.

Τα κρούσματα στις μονάδες των κτηνοτρόφων εμφανίζονται με τη μορφή επιδημίας. Η προσβολή είναι σχεδόν καθολική, είπε ο κτηνίατρος και πρόσθεσε: «Οι κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι, καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η ασθένεια μεταφέρεται με το τσίμπημα κουνουπιών και ο καιρός δεν βοηθάει. Μία προς μία οι κτηνοτροφικές μονάδες παρουσίασαν κρούσματα. Ο ιός πρόσβαλε και τις αίγες, όμως, δεν εκδηλώνεται, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα βοοειδή, τα οποία μπορεί επίσης να μην νοσούν αλλά αποτελούν φορείς. Στα πρόβατα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, η νοσηρότητα φτάνει στο 50% σε κάθε μονάδα, ενώ η θνησιμότητα στο 30%» συμπλήρωσε.

Η ραγδαία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού αποδίδεται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης. Οπως εξηγεί ο κτηνίατρος, «έγκυα ζώα πέθαναν ή απέβαλαν ή γέννησαν θνησιγενή αρνιά. Θεραπεία δεν υπάρχει. Μόνο ψεκασμοί μπορούν να γίνουν ή χρήση εντομοαπωθητικών. Δευτερευόντως, μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση για να πέσει ο πυρετός» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το πρόσωπο του ζώου πρήζεται, τα μάγουλά του το ίδιο, ενώ τα μάτια του παθαίνουν επιπεφυκίτιδα. Το πρόβατο δεν μπορεί να φάει και στο τελικό στάδιο η γλώσσα του γίνεται μπλε. Ο πυρετός ψήνει τα ζώα ζωντανά.

Ο τύπος του καταρροϊκού πυρετού στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ασίας είναι περισσότερο ελαφρύς. Στην επιστημονική κοινότητα θέλουν να πιστεύουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα βρεθεί εμβόλιο, που να καλύπτει τις ανάγκες του προβλήματος.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα εισήχθησαν από τα Σκόπια και χώρες της Αφρικής. Πρώτα ξεκίνησαν να εμφανίζονται στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια στα Δωδεκάνησα. Σήμερα η ζημιά είναι τέτοια, ώστε οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν παρά εν μέσω κρίσης να ευελπιστούν σε αποζημίωση από το κράτος.

Σχετικά άρθρα:

Εψαχναν τα ψόφια πρόβατα… ~ Ο Δήμος Βόλου προχώρησε σε υγειονομική ταφή

Εκατόμβη νεκρών ζώων σε ρέματα της Αισωνίας ~ Σήμερα επιτέλους αναμένεται η εταιρεία περισυλλογής

Ρέματα – νεκροταφεία ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

Ο καταρροϊκός «χτύπησε» τα κρεοπωλεία ~ Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επαγγελματίες

Δεκάδες απώλειες ζωικού κεφαλαίου

Διαμαρτυρία με νεκρά ζώα για τον καταρροϊκό πυρετό

Αποδεκατίζονται κοπάδια στη Μαγνησία

Εξαπλώνεται η νόσος του καταρροϊκού πυρετού

Αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό

Εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Με ευχολόγια δεν καταπολεμείται ο καταρροϊκός πυρετός»

Σε επίθεση ο καταρροϊκός ~ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εφιάλτης ο καταρροϊκός πυρετός ~ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Συναγερμός για καταρροϊκό πυρετό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου