ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλό κρούσμα λεϊσμανίασης στη Μαγνησία

τριπλό-κρούσμα-λεϊσμανίασης-στη-μαγν-510826

Τρεις άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια – Καμπανάκι της Διεύθυνσης Υγείας προς Δήμους για εμβολιασμό των αδέσποτων

Τριπλό κρούσμα καλάζαρ (λεϊσμανίασης) σε ισάριθμους ανθρώπους στη Μαγνησία, σήμανε συναγερμό στις τοπικές υγειονομικές αρχές. Με έγγραφό της προς τους Δήμους, η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας απευθύνει συστάσεις για τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων, στους οποίους πρέπει επίσης να τοποθετηθούν ειδικά περιλαίμια εμποτισμένα με εντομοαπωθητικό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με δελτίο του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων) ενημερώθηκε προ ημερών η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για το τριπλό κρούσμα λεϊσμανίασης. Σύμφωνα με το δελτίο, από τον περασμένο Ιανουάριο έως σήμερα, τρεις άνθρωποι από τη Μαγνησίας νοσηλεύτηκαν έχοντας προσβληθεί από την ασθένεια, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τα σκυλιά αλλά και τα άγρια τρωκτικά, τα άγρια και οικόσιτα σαρκοφάγα ζώα, τον άνθρωπο και τα ιπποειδή.

Η ασθένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση και συναντάται κατά μεγάλο ποσοστό στη Μεσόγειο. Μεταδίδεται από το τσίμπημα σκνίπας που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο(ιδιαίτερη επικίνδυνη περίοδος είναι από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο).

Η σκνίπα τσιμπάει τους σκύλους και αν είναι μολυσμένη, ο σκύλος νοσεί. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται απευθείας από το σκύλο στον άνθρωπο, αλλά από τη σκνίπα που τσίμπησε το σκύλο και μετά τον άνθρωπο.

Η Διεύθυνση Υγείας προχώρησε σε επιδημιολογική διερεύνηση και διαπίστωσε ότι τα κρούσματα αφορούσαν σε περιοχές κατοικίας ή εργασίας όπου υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά.

Με έγγραφό της προς τους Δήμους του Νομού, η Διεύθυνση Υγείας καλεί τα αρμόδια γραφεία των ΟΤΑ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν στο σύνολο των αδέσποτων εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης και να τους φορέσουν ειδικό περιλαίμιο με εντομοαπωθητικό.

Στα μέσα Μαΐου κρούσματα λεϊσμανίασης σε δύο παιδιά Ρομά εντοπίστηκαν στην Πάτρα.

Πρέπει τέλος να επισημανθεί ότι κάθε χρόνο υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 70 περιστατικά καλαζάρ (λεϊσμανίασης) σε ανθρώπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου