ΤΟΠΙΚΑ

Τραπεζοκόμοι έγιναν «λάστιχο» στο Νοσοκομείο Βόλου

τραπεζοκόμοι-έγιναν-λάστιχο-στο-νο-510314

Ξεμένουν από όρια αντοχής οι εναπομείναντες τραπεζοκόμοι του Νοσοκομείου Βόλου. Έξι όλοι και όλοι καλούνται να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, έχοντας γίνει κυριολεκτικά «μπαλάκι» από όροφο σε όροφο και από πτέρυγα σε πτέρυγα.

Το οργανόγραμμα λειτουργίας του ΓΝΒ περιλαμβάνει περισσότερες από 25 οργανικές θέσεις, για τις οποίες πλέον ούτε λόγος, ενώ με παράπονο για τη σημερινή κατάσταση οι τραπεζοκόμοι θυμούνται «τις καλές εποχές», όταν το τμήμα λειτουργούσε με 26 άτομα προσωπικό. Μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και μετατάξεων, η κατάσταση στο τμήμα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι τραπεζοκόμοι, είναι δραματική.

Οι ίδιοι έχουν επανειλημμένα ακούσει ότι θα γίνουν οι προσλήψεις, το πάγωμα όμως λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων δένει τα χέρια της εκάστοτε διοίκησης, όπως και της σημερινής, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι δύο υπάλληλοι που αναμένεται σύντομα να πιάσουν δουλειά, σύμφωνα με το υπάρχον προσωπικό δεν φτάνουν, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όσο το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας έχει ελλείψεις και βρίσκουν όλοι καταφύγιο στο νοσοκομείο.

Ελάχιστοι στις βάρδιες

Οι τραπεζοκόμοι υποστηρίζουν πως δεν επαρκούν για να μοιράσουν τις βάρδιες, ενώ ούτε λόγος για ρεπό και άδειες που τους οφείλονται από το 2016. Ήδη από πέρυσι περιμένουν για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το υπόλοιπο κανονικής αδείας, όμως ελλείψει προσωπικού, υπάρχει «απαγορευτικό». Όποιος απουσιάσει δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος για να τον αντικαταστήσει και να μη μείνει ακάλυπτη η βάρδια.

Στην πρωινή βάρδια απασχολούνται επί καθημερινής βάσης συνήθως τρεις τραπεζοκόμοι, οι οποίοι, για να μπορέσουν να δουλέψουν όλα ρολόι, πρέπει να γίνουν κυριολεκτικά «λάστιχο», αφού έχουν να ετοιμάσουν τα πρωινά που πρέπει να μοιραστούν και σε όλες τις κλινικές, καθώς επίσης τα σάντουιτς για τους νεφροπαθείς. Ακολουθεί η προετοιμασία της τραπεζαρίας και της κουζίνας για το μεσημέρι, όπου πρέπει, αφού γίνει η επιλογή του μενού ανάλογα με τις οδηγίες των γιατρών και των προϊσταμένων των τμημάτων, να κατανεμηθούν τα γεύματα ανά κλινική και να μοιραστούν.

Στην απογευματινή βάρδια, στην οποία απασχολούνται δύο συνήθως τραπεζοκόμοι, ακολουθείται επίσης το ίδιο πρόγραμμα προετοιμασίας, επιπλέον με όλες τις υπόλοιπες φροντίδες που περιλαμβάνει η λειτουργία της τραπεζαρίας.

«Ακόμη και ροδάκια να είχαμε στα πόδια θα ήταν δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες που έχει πλέον το Νοσοκομείο Βόλου, τόσο στην καινούργια όσο και στην παλιά πτέρυγα. Από χρόνο σε χρόνο το προσωπικό μειώνεται και έχουμε μείνει τρεις και ο κούκος», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι ίδιοι οι τραπεζοκόμοι, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα το πρόγραμμα σίτισης των ασθενών.

«Όσο και να το θέλουμε είναι ανθρωπίνως αδύνατο, διότι δεν υπάρχουν πλέον αντοχές. Πρέπει να καταλάβει η διοίκηση ότι με ένα και δύο άτομα που προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου λίγων μηνών, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά. Μόνο με μόνιμες προσλήψεις μπορεί το τμήμα να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς αρρυθμίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου