ΤΟΠΙΚΑ

Υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας Σκιάθου

υποστελεχωμένο-το-κέντρο-υγείας-σκιά-510053

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου με το απαραίτητο προσωπικό. Την ερώτηση του βουλευτή συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ., βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου. Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου αποτελούν χρόνιο ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα, ειδικότερα τώρα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού αναμένεται να αυξηθούν.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: “Αμέτρητες είναι οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας, οι οποίες έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη προς το Υπουργείο Υγείας. Τραγικό παράδειγμα ελλιπούς στελέχωσης αποτελεί το Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Οι ελλείψεις του Κ.Υ. Σκιάθουυπήρξαν αντικείμενο πολλών κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, με σχετικές ερωτήσεις που έχω καταθέσει. Επίσης,οι οχλήσεις των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων προς τους αρμόδιους φορείς είναι συνεχείς. Εντούτοις, τα ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν και ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές ελλοχεύει καθημερινά.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχουν εφτά γιατροί, 4 ειδικοί και 3 αγροτικοί, μια μόνο νοσηλεύτρια, δύο μαίες και δύο επικουρικοί οδηγοί ασθενοφόρου. Το υπάρχον παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων στη Σκιάθου.

Συγκεκριμένα, στις νυχτερινές υπηρεσίες υπάρχει μόνο ένας γιατρός και ένας οδηγός ασθενοφόρου, γεγονός που δυσχεραίνει το διασωστικό τους έργο. Αρκεί να αναφερθεί το γεγονός πως, το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 2017, για ένα επείγον περιστατικό, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου παρέμεινε χωρίς προσωπικό, για περισσότερο από 25 λεπτά της ώρας, καθώς ο εφημερεύων γιατρός και ο οδηγός ασθενοφόρου έτρεξαν για τη διάσωση του ασθενούς, ο οποίος τελικά κατέληξε.

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή ακάλυπτες παραμένουν 45 περίπου βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρου, ενώ πάνω από 60 βάρδιες δεν δύναται να καλυφθούν από τη μια και μοναδική νοσηλεύτρια.

Σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα το Κέντρο Υγείας Σκιάθου έπρεπε να διαθέτει 3 νοσηλεύτριες. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η μια νοσηλεύτρια αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των περιστατικών, ενώ η ίδια δεν μπορεί να πάρει τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούται, λόγω του φόρτου εργασίας. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους θερινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός του νησιού αυξάνει λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Εάν προτίθεται να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό το Κέντρο Υγείας Σκιάθου;”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου