ΤΟΠΙΚΑ

«Στο σκοτάδι» οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι

στο-σκοτάδι-οι-μετακινούμενοι-κτην-509716

Ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί… οι βοσκότοποι

Σε αδιέξοδο βρίσκονται μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι σχετικά με το θέμα των βοσκοτόπων. Νοικιάζουν βοσκότοπους τα τελευταία 15 με 20 χρόνια (δημόσιες εκτάσεις) σε διπλανά χωριά, όμως πλέον οι δημόσιες εκτάσεις ή δεν εκμισθώνονται από τους Δήμους ή το ενοίκιό τους είναι υπέρογκο. Οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι δεν έχουν εναλλακτική λύση και δεν ξέρουν τι να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ για να μην χάσουν το δικαίωμα της επιδότησης.

Την ίδια ώρα υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έπρεπε να έχουν μετακινηθεί από τις 10 Μαΐου όμως δεν έχουν δημοπρατηθεί τα βοσκοτόπια από τους Δήμους, αλλά δεν έχουν και χρήματα για τη μετακίνηση που στοιχίζει ακριβά, διότι ως μετακινούμενοι αιγοπροβατοτρόφοι αποτελούν τη μόνη κατηγορία της αγροτικής οικονομίας που δεν έχουν πληρωθεί το άρθρο 68 για το 2014.

Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων ζητά, να γίνουν οι πληρωμές του άρθρου 68 και της εξισωτικής δίνοντάς της ημερομηνίες στη δημοσιότητα για να μπορέσουν οι παραγωγοί να προγραμματίσουν την καλοκαιρινή τους μετακίνηση, ενώ παράλληλα ζητά να δοθεί παράταση λίγων ακόμα ημερών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με υπόμνημα εξάλλου που απέστειλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι για το θέμα της εισαγωγής του εμβολίου για τον καταρροϊκό πυρετό οι πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν είναι απογοητευτικές.

Ο αριθμός των εμβολίων είναι περιορισμένος επιβαρύνοντας εξ ολοκλήρου τον κτηνοτρόφο και κάποιες εταιρείες για να προχωρήσουν στην εισαγωγή ζητούν προκαταβολή, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν εισπράττουν τις επιδοτήσεις και δε γνωρίζουν τι βοσκότοπο θα έχουν.

«Θέλουμε να εκφράσουμε -τονίζεται σε σχετικό υπόμνημα- την πλήρη οργή και αγανάκτηση στους υπευθύνους της πολιτείας που χειρίζονται την όλη κατάσταση με τόση ανωριμότητα, χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες της καταστροφής του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας.

Αναρωτιόμαστε γιατί τόσο μίσος στους αιγοπροβατοτρόφους; Είναι ένας αρκετά ταλαιπωρημένος κλάδος που καθημερινά αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα. Οχι μόνο δεν μας στηρίζετε αλλά αγνοείτε και τους κινδύνους του ελλοχεύουν.

Αναρωτήθηκε κανείς από τους βολεμένους του δημοσίου τι εστί να μην εισπράττεις και να πληρώνεις μόνο; Για σκεφτείτε τον κτηνοτρόφο που δεν πληρώνεται ποτέ στην ώρα του και πάντα του χρωστάνε χρήματα από 1,2 ίσως και 3 χρόνια και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ποσό στο λογαριασμό του εξαφανίζεται από τις υποχρεώσεις που έχει στην πολιτεία».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου