ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκαθαρίζουν τα σκάνδαλα στο ΙΚΑ Βόλου

ξεκαθαρίζουν-τα-σκάνδαλα-στο-ικα-βόλο-486109

Ολα στο φως… ήταν η ρητή εντολή του νέου Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου που σήμανε συναγερμό στην Αθήνα και στο αρμόδιο Τμήμα, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες, ώστε τις επόμενες μέρες να «κλείσουν» τρεις υποθέσεις που αφορούν στο Βόλο και τον Αλμυρό για τις οποίες έχει γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έλεγχος μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων αλλά και ιδιωτών και να «ανοίξει» έναν ακόμη καυτό φάκελο που αφορά στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε συγκεκριμένα φαρμακεία εντός Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Η κλεψύδρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ άρχισε να μετρά αντίστροφα… για το μεγάλο σκάνδαλο που αποκάλυψε ο «Τ» με τα ορθοπαιδικά είδη στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας. Παράλληλα ολοκληρώνεται ο έλεγχος των Επιθεωρητών για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΙΚΑ Αλμυρού, επίσης θα διάφορα ιατρικά είδη φροντίδας.
Η Διοίκηση του ΙΚΑ είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το νυστέρι… γι’ αυτό και όπως επιμένουν οι πηγές του «Τ» δεν αποκλείεται να διαταχθούν ακόμη έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι συντρέχει το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού.
«Η νέα Διοίκηση του ΙΚΑ είναι αποφασισμένη να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών της υπηρεσιών» επεσήμανε σημαίνον στέλεχος του Ιδρύματος, θέλοντας να καταδείξει ότι τα «ψέματα τελείωσαν» και ότι τα ευρήματα των ΕΔΕ που διατάχθηκαν δεν θα εγκαταλειφθούν σε ένα συρτάρι.
Τις επόμενες μέρες ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα έχει στα χέρια του την τελική απόφαση μαζί με τα αντίστοιχα φυσικά πορίσματα για το ιατρικό αλλά και το διοικητικό κομμάτι για την απάτη που αφορά στη χορήγηση των ορθοπαιδικών στη Νέα Ιωνία με πλαστογραφημένες συνταγές, αλλοιωμένα βιβλιάρια και ψευδείς εξουσιοδοτήσεις. Επόμενο βήμα θα είναι η ανακοίνωση των πειθαρχικών πλέον κυρώσεων σε όσους αποδοθούν ευθύνες, ενώ αναμένεται και το πέρας της δικαστικής έρευνας.
Ολοκληρώνεται εξάλλου η έρευνα και στο ΙΚΑ Αλμυρού μετά από αντίστοιχες καταγγελίες ασφαλισμένων που έχουν ήδη «καταθέσει» σχετικές αναφορές και εξουσιοδοτήσεις στο ΙΚΑ, με τις οποίες βεβαιώνουν ότι δεν έχουν αγοράσει συγκεκριμένα ιατρικά είδη, τα οποία ωστόσο χρεώθηκαν στις δαπάνες του Ιδρύματος.
Φάρμακα… δηλητήριο…
Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι Επιθεωρητές του ΙΚΑ περιμένουν το «πράσινο φως» από το Διοικητή για να μεταβούν στο Βόλο προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος τις αναφορές που υπάρχουν για σπατάλες με φάρμακα που χορηγήθηκαν. Οι δαπάνες κρίθηκαν από το τοπικό ΙΚΑ αφενός υπερβολικές. ενώ αφ’ ετέρου μετά από «στενή παρακολούθηση» διαπιστώθηκε ότι υπήρξε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από γιατρούς σε 6 συγκεκριμένα φαρμακεία.
Αρκετές από τις δαπάνες αφορούν σε περιπτώσεις όπως εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπαθείς και ασθενείς με όγκο, από γιατρούς και φαρμακοποιούς εις βάρος του ΙΚΑ.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε αυτές τις περιπτώσεις «βαπτίζεται» «πρόκληση ωορρηξίας» και άλλα ακριβά φάρμακα χορηγούνται ανεξέλεγκτα σε μεγάλες ποσότητες.
«Έχουμε εντοπίσει ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και έχουμε καταθέσει αναφορά, περιμένουμε να διαταχθεί ΕΔΕ» επιβεβαίωνε στον «Τ» παράγοντας του Ιδρύματος, που εκτιμά ότι μόνο η μηχανοργάνωση όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους γιατρούς, μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση των έξι φαρμακείων με τη συνταγογράφηση από συγκεκριμένα ιατρεία το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα διατάξει ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ).
- Σε σχέση με τις δραστηριότητες του προσωπικού του Ιδρύματος, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση και εξέταση κάθε πτυχής της υπόθεσης, με στόχο να αναζητήσει και να απαιτήσει την απόδοση κάθε διοικητικής και ποινικής ευθύνης προς κάθε κατεύθυνση.
Ο έλεγχος στη συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε απαραίτητος και επιβεβλημένος, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για το ΙΚΑ στο Βόλο παρουσίαζε αυξητική τάση σε συγκεκριμένα φαρμακεία για ειδικά φάρμακα τα οποία γράφονταν από συγκεκριμένους γιατρούς.
Γενικότερα εξάλλου και σε κλίμακα σύγκρισης τα τρία χρόνια οι δαπάνες μόνο στο Βόλο είχαν αυξηθεί κατά 40%.
Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδονται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ατομικά συνταγολόγια, όπως ισχύει αντίστοιχα στον ΟΓΑ και στο ΤΕΒΕ. Ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου, αλλά και ο ίδιος ασφαλισμένος τι φάρμακα θα πρέπει να του χορηγηθούν, έτσι ώστε να αποτρέπεται η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε φάρμακα συγκεκριμένων εταιριών!!!
Από αρχές Απριλίου τόσο στο Βόλο, όσο και σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε όλη τη Μαγνησία, η μείωση των συνταγών είναι αισθητή. Οι γιατροί είναι πλέον «φειδωλοί» στην παροχή συνταγών, όπως επίσης και στη χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων.
Οι συνταγές πλέον μόλις τελειώνει το συνταγολόγιο σκανάρονται και περνιούνται στο ειδικό μηχανογραφημένο σύστημα ΟΠΣ από το οποίο τα ελέγχει και κάνει τις αντίστοιχες συγκρίσεις συγκεκριμένη υπηρεσία.
Με αυτό τον τρόπο το ΙΚΑ μπορεί πλέον να υπολογίζει πόσα πληρώνει σε κάθε φαρμακείο και να καταγράφει με ακρίβεια πόσα φάρμακα διέθεσε στους ασφαλισμένους του.
Την ίδια ώρα το Κέντρο Εκκαθάρισης Συνταγών εκδίδει μηνιαίες αναφορές για τις συνταγές που υπέγραψε ο κάθε γιατρός στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, με αναλυτικές πληροφορίες για τα φάρμακα που συνέστησε και το κόστος τους. Αντίστοιχες αναφορές γίνεται προσπάθεια να μπορούν να εκδοθούν και για την κίνηση κάθε φαρμακείου και υποκαταστήματος του ΙΚΑ σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας.
«Είχαμε φτάσει στο σημείο φάρμακα που κοστίζουν από 80 μέχρι και 110 ευρώ να γράφονται σωρηδόν. Μέσα σε ένα μήνα γράφονται δύο και τρεις συνταγές στον ίδιο ασθενή» επεσήμανε το ίδιο στέλεχος του ΙΚΑ, θέλοντας να καταδείξει και τη συνευθύνη των ασφαλισμένων, που εξαιτίας κυρίως της ανασφάλειας που προκαλούν διάφορες παθήσεις έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε φαρμακαποθήκες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου