ΤΟΠΙΚΑ

Επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

επιδοτήσεις-σε-αγρότες-και-κτηνοτρόφ-851206

Τις επιδοτήσεις για τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας, βιολογικής γεωργίας και μείωσης της νιτρορύπνασης ξεκίνησαν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας, για τη βιολογική κτηνοτροφία πληρώθηκαν ήδη 41 κτηνοτρόφοι, που έλαβαν 398.738 ευρώ, ενώ υπολείπονται άλλοι 26 κτηνοτρόφοι, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τη βιολογική γεωργία πληρώθηκαν 38 παραγωγοί, που έλαβαν 81.890 ευρώ και υπολείπονται 987 γεωργοί.

Για το πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης πληρώθηκαν 153 δικαιούχοι που έλαβαν 679.640 ευρώ και υπολείπονται 573, που θα πληρώνονται με υποβολή διαδοχικών πακέτων, μετά την ολοκλήρωση της οριστικοποίησης των μεταβολών των τεμαχίων στα σχέδια περιβαλλοντικής διαχείρισης, λόγω της ψηφιοποίησης.

Η Μαγνησία και η Καρδίτσα είναι οι πρώτοι νομοί της Θεσσαλίας, που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και ξεκίνησαν οι πληρωμές.

«Φρένο» στην άρδευση

Στην κτηματική περιοχή του Στεφανοβικείου και σε έκταση 30.000 στρεμμάτων που εφάπτεται με τη λίμνη Κάρλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκούσιος αναδασμός, ο οποίος όμως εκτελείται με βραδείς ρυθμούς εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στη Διεύθυνση Τοπογραφικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας.

Την ίδια ώρα, από το καλοκαίρι του 2008, σε εξέλιξη βρίσκεται το αρδευτικό έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού της λίμνης Κάρλας, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, ενώ σε λίγο καιρό πρόκειται να δημοπρατηθούν και τα έργα της δεύτερης φάσης, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην άρδευση με νερά της Κάρλας 90.000 στρεμμάτων των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου.

Αν δεν ολοκληρωθεί ο αναδασμός του Στεφανοβικείου, δεν θα είναι δυνατή η υλοποίηση της δεύτερης φάσης του αρδευτικού έργου, εξηγεί με επιστολή του στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.

Κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει δυνατότητα: να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο, ώστε να σταματήσουν οι αγρότες να αρδεύουν από γεωτρήσεις, να ανανεωθούν τα νερά της Κάρλας, να εξυγιανθεί και να πληρωθεί ο υπόγειος υδροφορέας, που θα σταματήσει το φαινόμενο των ρηγματώσεων και καθιζήσεων, οι οποίες αποτελούν τον «εφιάλτη» της περιοχής.

Ο νομάρχης ζητά να χρηματοδοτηθεί ο αναδασμός του Στεφανοβικείου από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής». Η Νομαρχία έχει καταθέσει το τεχνικό δελτίο στο υπουργείο από τον περασμένο Απρίλιο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου