ΤΟΠΙΚΑ

Βολές δημάρχων κατά ΝΑΜ

βολές-δημάρχων-κατά-ναμ-486432

Οχι μόνο οι μικροοργανισμοί στο πόσιμο νερό Αφετών και Μηλεών έχουν χτυπήσει κόκκινο, αλλά και οι δήμαρχοι Θοδωρής Κουτσοφλίνης και Απόστολος Αρέθας, που χθες τα έβαλαν με τον αντινομάρχη Υγείας Βαγγέλη Ζαχαρόπουλο γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των μετρήσεων των δειγματοληψιών χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση των δήμων.

Μόλις προχθές από τη Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων που έκανε στο πόσιμο νερό των δήμων Αρτέμιδος, Μηλεών και Αφετών, σύμφωνα με τους οποίους καταγράφηκαν ανεβασμένες τιμές σε μικροοργανισμούς, ολικά κολοβακτηριοειδή και εντερόκοκκους στην περιοχή Νεοχωρίου, ενώ μικρή επιβάρυνση σε ολικά κολοβακτηριοειδή έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις στο πόσιμο νερό σε σημεία ύδρευσης του Δήμου Αρτέμιδος και Μηλεών.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και οι δηλώσεις του κ. Ζαχαρόπουλου, ότι οι δήμοι δεν τηρούν σχολαστικά την υποχρέωσή τους για χλωρίωση του δικτύου, πυροδότησαν την αντίδραση των δημάρχων Αφετών και Μηλεών.

«Εμένα σήμερα με έπαιρναν από το πρωί τηλέφωνο από αθηναϊκά κανάλια να μου πούνε ότι έχω μολυσμένο νερό χωρίς να είναι έτσι, αλλά και χωρίς εγώ να ξέρω τίποτα και να το μαθαίνω μετά από τις εφημερίδες που το έχουν γραμμένο. Είναι λυπηρό αυτό», σημειώνει ο κ. Κουτσοφλίνης.

Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική αναφορικά με την τακτική της Διεύθυνσης να μην ενημερώνει αρχικά τη Δημοτική Αρχή αλλά να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σημείωσε ότι στο Δήμο έγινε έλεγχος στο πόσιμο νερό στις 19 Αυγούστου με τη λήψη δειγμάτων νερού από το ιδιωτικό εργαστήριο Γούναρη, όπως άλλωστε κάνει και κάθε χρόνο. Από τα αποτελέσματα το νερό αποδείχτηκε κατάλληλο, εκτός από μία βρύση στο Νεοχώρι που έδειχνε ότι δεν ήταν ικανοποιητικά τα ποσοστά χλωρίου, ωστόσο στο ποσοστό που ήταν δεν υπήρχε πρόβλημα.

Στην ίδια γραμμή και ο δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας, ο οποίος επίσης υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε για τις αναλύσεις των νερών από τη Διεύθυνση Υγείας.

«Εμείς από το 2000 κάνουμε τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις στο πόσιμο νερό στο εργαστήριο της ΔΕΥΑΜΒ» είπε ο κ. Αρέθας, αναφέροντας ότι έως σήμερα έχουν γίνει 1.500 αναλύσεις μικροβιολογικές και χημικές, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τα νερά είναι άριστα.

«Όπως μας υπέδειξε η Διεύθυνση διενεργούμε συχνές χλωριώσεις και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας των συστημάτων ύδρευσης σε καθημερινή βάση» ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Μηλεών, καταλήγοντας ωστόσο με νόημα ότι «τα νερά μας είναι άριστα, όσο και αν θέλουν κάποιοι να τα υποβαθμίσουν το τελευταίο καιρό για άλλους λόγους».

Πάντως ο κ. Ζαχαρόπουλος ανέφερε ότι σήμερα έγιναν και νέες δειγματοληψίες, ενώ μετά από τους ελέγχους και τις συστάσεις που έχουν γίνει σε όλους τους δήμους της Μαγνησίας έχει συνταχθεί φάκελος, ο οποίος και θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου