ΤΟΠΙΚΑ

Αγιασμός αλόγων στα Καλά Νερά – Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι ιππείς

αγιασμός-αλόγων-στα-καλά-νερά-πιστοί-507839

Αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο, στο πλαίσιο της κινητής γιορτής της Αναλήψεως

Στα Καλά Νερά, σήμερα Πέμπτη 21 Μαΐου, θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο του αγιασμού των αλόγων, στο πλαίσιο της κινητής γιορτής (39 ημέρες μετά το Αγιο Πάσχα) της Αναλήψεως του Ιησού Χρηστού. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί.

«Ενας μεγάλος αριθμός αλόγων και των αντίστοιχων ιππέων αναμένεται να συγκεντρωθεί, όπως κάθε χρόνο, στο χωριό μας και να ακολουθήσει το πρόγραμμα των παραδοσιακών εκδηλώσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του τοπικού συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Από τότε που οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. «Να αναληφθούν με το νερό της θάλασσας και να απαλλαγούν από όλα τα κακά».

Οι περισσότεροι, μάλιστα, έφερναν στη θάλασσα τα στρωσίδια, τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα και τα έπλεναν στο νερό της. Χαρακτηριστικό, όμως, ήταν ότι και, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όλοι κατέβαζαν τα ζώα τους, τα γίδια και τα πρόβατα, παραλιακά για να πλυθούν στο νερό της θάλασσας. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά εκείνα ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια κατηφόριζαν στις ακτές για να καθαριστούν.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως, στα Καλά Νερά. Ηταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο, που πλέον ο Αγιασμός των Αλόγων έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.
Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Αποτελεί δε πόλο έλξης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων, τα οποία επιλέγουν εκείνη την ημέρα για να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές εκδρομές και να επισκεφθούν τα Καλά Νερά.

Το πρόγραμμα

Το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, από τις 11 π.μ., είναι το ακόλουθο:

  • άφιξη της εικόνας της Αναλήψεως.
  • αγιασμός από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο με τη συνοδεία του Βυζαντινού χορού του συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και φωτισμός των αλόγων.
  • απονομή αναμνηστικών δώρων στους ιππείς από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο
  • λήξη θρησκευτικού μέρους εκδήλωσης
  • παρέλαση Αλόγων
  • παραδοσιακά τραγούδια από το σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας «Ρυθμός»
  • παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων Μηλεών και Πινακατών
  • λαϊκό πανηγύρι

Σας περιμένουμε όλους να ζήσετε από κοντά αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης, να γνωρίσετε το άλογο και να διασκεδάσετε στο λαϊκό πανηγύρι που θα ακολουθήσει».

Στην παραλία «Ανάληψη»

Οπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος το εκκλησάκι της Αναλήψεως γιορτάζει και θα λειτουργήσει στο αγαπημένο μέρος μέσα στο δάσος με τα Πλατάνια στην παραλία Ανάληψη της Ζαγοράς. Μετά τη λειτουργία (12 μ.) οι συμμετέχοντες θα… πανηγυρίσουν στο ταβερνάκι «Πλυμάρι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου