ΤΟΠΙΚΑ

Κόλαση φωτιάς έκαψε τη Γορίτσα!

κόλαση-φωτιάς-έκαψε-τη-γορίτσα-851206

Φλέγονταν μέχρι τα ξημερώματα ο λόφος της Γορίτσας. Ο πράσινος λόφος της πόλης βρέθηκε στο μένος πύρινης λαίλαπας, που μετατρέψε μεγάλη έκταση σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις σε αποκαΐδια.

Η μεγάλη πυρκαγιά προκλήθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και αυτόπτες μάρτυρες σε σημείο κοντά στον εθνικό δρόμο, στις παρυφές της Γορίτσας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν απέκλειαν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα ισχυρή δύναμη πυροσβεστών από το Βόλο είχε κινηθεί για ενίσχυση σε άλλη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Φυλάκη του Δήμου Αλμυρού.

Η πυρκαγιά στη Γορίτσα ξέσπασε 25 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν εύκολα. Οι μεγάλες φλόγες σκαρφάλωσαν σε ελάχιστη ώρα, καταπίνοντας το λόφο. Πυροσβεστικά οχήματα έφταναν στο σημείο της καταστροφής το ένα μετά το άλλο, όταν το πρώτο που έσπευσε αντίκρισε την επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Ο φλεγόμενος λόφος προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της Νέας Δημητριάδας. Γύρω από τη Γορίτσα το σκηνικό μετατράπηκε σε κόλαση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική από τους πυκνούς καπνούς που ανέδυε το καμένο πράσινο, ενώ στην έναρξη της πυρκαγιάς, όταν οι φλόγες σκέπαζαν τον εθνικό δρόμο προς Αγριά, από τη στροφή στις Πλάκες και έπειτα, προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε με τη συνδρομή αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο. Τα οχήματα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την «είσοδο» στην κόλαση, επιχειρούσαν επιτόπια αναστροφή, προκαλώντας κομφούζιο. Με τη συνδρομή των αστυνομικών, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, ενώ για τη διέλευση των οχημάτων δίνοντας διαδοχικά μία λωρίδα ανά κατεύθυνση για λόγους ασφαλείας.

Μέχρι τα ξημερώματα οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν δύο μεγάλες «μάχες». Η μία στον Αλμυρό και η δεύτερη στη Γορίτσα. Στον καταπράσινο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα λόφο της Γορίτσας πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα βρίσκονταν για πολλές ώρες αντιμέτωπα με τις φλόγες.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν διαρκείς και μετά από την καταστροφή που προκλήθηκε σε μεγάλη έκταση φλόγες «ξεφύτρωναν» σε διάσπαρτα σημεία του λόφου.

Υπουλη επίθεση

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και σε ημέρες όχι άκρως επικίνδυνες για την πρόκληση πυρκαγιών η Μαγνησία δέχθηκε «ύπουλη επίθεση» πυρκαγιών, με δύο ταυτόχρονα συμβάντα και με διαφορά λιγότερο από μία ώρα μεταξύ τους.

Ο πρώτος «κόκκινος συναγερμός» σήμανε στις 11:30 περίπου το βράδυ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πολύ μεγάλη έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Φυλάκη του Δήμου Αλμυρού.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλμυρού, πυροσβεστικά οχήματα από τη Βιομηχανική Περιοχή και τρία πυροσβεστικά οχήματα από το Βόλο, αλλά και δεκάδες πυροσβέστες, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες έδιναν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η έκβαση της πυρκαγιάς ήταν άγνωστη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πάντως μέχρι και τις 1.30 – 2.00 το ξημέρωμα περίπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν αρκετά μεγάλο, χωρίς ωστόσο να απειλεί οικίες ή το παρακείμενο βουνό.

Πάντως επισημάνθηκε από την Πυροσβεστική πως η εκδήλωση πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς βοσκοί στην περιοχή βάζουν φωτιά και καίνε τα πουρνάρια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιστατικά όπως το χθεσινό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου