ΤΟΠΙΚΑ

Ο Δημήτρης Κουτσιφέλης απαντά στα όσα του αποδίδει ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος

ο-δημήτρης-κουτσιφέλης-απαντά-στα-όσα-507327

Του Δημήτρη Κουτσιφέλη, εκπροσώπου των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΜΒ, στο Δ.Σ. της επιχείρησης, σχετικά με την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ και Δημάρχου Βόλου, κ. Α. Μπέου, για τα προβλήματα του Βιολογικού.

Είναι πράγματι λυπηρό, για ένα θέμα που αφορά στον πυρήνα της ζωής της πόλης -όπως και ο ίδιος παραδέχεται- η ενημέρωση των πολιτών να στηρίζεται σε ανακρίβειες.

Συγκεκριμένα:

1. Ουδόλως η αστοχία της επεξεργασίας του σε μια χρονική ζώνη του 24ωρου, οφείλεται στη βλάβη της μιας εκ των τεσσάρων αντλιών διάθεσης του επεξεργασμένου λύματος, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος. Οι αντλίες αυτές διοχετεύουν στο Αγκίστρι το επεξεργασμένο λύμα σε όποια μορφή και δεν συμμετέχουν κατά καμία έννοια στη διαδικασία επεξεργασίας. Η αστοχία της επεξεργασίας του λύματος οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας των δυο εκ των τριών δεξαμενών Α΄βάθμιας καθίζησης. Αδυναμία που οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι και χτες, δεν είχε εξευρεθεί τρόπος απομάκρυνσης των επιπλεόντων αφρών από τη μονάδα της Α΄βάθμιας καθίζησης των οποίων η μη απομάκρυνση, έθεσε εκτός λειτουργίας τις δύο από τις τρεις δεξαμενές της μονάδας. Για το θέμα είχε ενημερωθεί αναλυτικά ο κ. Αντιπρόεδρος σε επίσκεψή του στο Βιολογικό κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2014 και υπήρξε και σύγχρονη ενημέρωση με Υπηρεσιακά Σημειώματα δικά μου στις 15 και στις 27 Απριλίου του 2015. Σε αυτά τα σημειώματα, στα οποία περιέγραφα τα προβλήματα και προέβλεπα την γενικευμένη αστοχία της επεξεργασίας του λύματος, απάντηση και λύση δόθηκε μόλις χτες (18 Μαΐου).

2. Με κατηγόρησε ο κ. Δήμαρχος ότι τα Υπηρεσιακά Σημειώματα μου, είχαν αποδέκτες τον Διευθυντή Λειτουργίας και Συντήρησης Υποδομών, τον Γενικό Διευθυντή, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ και όχι τον ίδιο ως Πρόεδρο της επιχείρησης. Ομολογώ ότι δεν μου πέρασε ποτέ απ΄το μυαλό, ότι οι παραπάνω και ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος ο άμεσος συνεργάτης του, θα άφηναν τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς ενημέρωση.

3. Το αντλιοστάσιο διάθεσης, εφοδιασμένο με τέσσερις αντλίες, όντως κατασκευάστηκε το 1987. Όμως από τότε μέχρι σήμερα οι μεν κινητήρες αντικαταστάθηκαν το 2005, οι παρόντες δηλαδή έχουν ηλικία 10 ετών, ενώ οι αντλίες έχουν αντικατασταθεί πάνω από τρεις φορές. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, ότι απαιτούνται πλέον και τα τέσσερα συγκεκριμένα αντλητικά συγκροτήματα, για την παραλαβή των αιχμών στην παροχή λύματος.

4. Το γεγονός αυτής της αδυναμίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αντλίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, έγινε αντιληπτό στους εργαζόμενους του βιολογικού και σε μένα προσωπικά και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015, εντάχθηκε το έργο του γενικευμένου εκσυγχρονισμού του αντλιοστασίου με προϋπολογισμό 400.000 € και ανάλωση για το 2015, 80.000 €. Μάλιστα στην έκθεση σκοπιμότητας για το έργο έγραφα επί λέξει: «Εκσυγχρονισμός του αντλιοστάσιου διάθεσης των ΕΕΛ. Προβλέπεται η αντικατάσταση των εγκατεστημένων αντλιών με νέες, καλύτερης απόδοσης και ασφαλούς λειτουργίας σε περιπτώσεις πλημμυρισμού του ξηρού θαλάμου. Σήμερα για την άντληση 30.000 m3/d, απαιτούνται 50 ώρες λειτουργίας των αντλιών, με κατανάλωση 11.000 kwh. H πρόβλεψη αντικατάστασης, οδηγεί στην εγκατάσταση αντλιών παροχής 1.800 m3/h με ισχύ 200 kw, οδηγούμενων με ρυθμιστές συχνότητας και επομένως για τα 30.000 m3/d, σε κατανάλωση 3.500 kwh. Στην πραγματικότητα το έργο αποσβένεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας ( οικονομία ενέργειας : 365d X 7.500 kwh = 2.700.000 kwh ή 270.000 €). Προϋπ. 400.000 ,00 €».

5. Εννοείται ότι η δημοπράτηση του έργου, προϋποθέτει τη μελέτη. Αυτή δυστυχώς ποτέ δεν ανατέθηκε από την αντίστοιχη διεύθυνση στο τμήμα μελετών της υπηρεσίας και εθελοντικά εγώ πριν από ένα μήνα περίπου, ξεκίνησα την εκπόνησή της, χωρίς καμία εντολή από οποιονδήποτε. Η μελέτη την οποία εκπονώ με τη συμμετοχή κι άλλων εργαζόμενων του βιολογικού, είναι πέραν των καθηκόντων μου όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, είναι αντικείμενο άλλου τμήματος της Υπηρεσίας και γίνεται όπως προ είπα εθελοντικά με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον της επιχείρησης. Καθυστέρηση και μάλιστα σκόπιμη στην εθελοντική προσφορά, είναι ακατανόητη είτε ως γεγονός είτε ως επιχείρημα.

6. Σε ότι αφορά στην έλλειψη πετρελαίου θα πω τούτο. Από τον Βιολογικό, ζητήθηκε πετρέλαιο για τη γεννήτρια την Τετάρτη 13 Μαΐου. Από την Υπηρεσία επειδή υπήρχαν προβλήματα με τον προμηθευτή, ζητήθηκαν προσφορές την ίδια μέρα από άλλους πρατηριούχους. Οι προσφορές κατατέθηκαν στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας την ίδια μέρα. Το γεγονός ότι δεν ανοίχτηκαν οι προσφορές άμεσα αλλά μόλις την Παρασκευή 15 Μαΐου ημέρα της διακοπής της ΔΕΗ και μάλιστα χωρίς να αξιοποιηθούν, παρουσιάζει πράγματι ενδιαφέρον εκτός αν και γι’ αυτό δεν είναι ενημερωμένος ο κ. Δήμαρχος.

7. Με κατηγόρησε ακόμη ο κ. Δήμαρχος, ότι στο Υπηρεσιακό μου Σημείωμα, το οποίο περιγράφει κρίσιμες βλάβες σε 12 μονάδες του Βιολογικού, δεν προτείνω τρόπους αντιμετώπισης των βλαβών. Απολύτως ανακριβής ισχυρισμός. Προτείνω όχι μόνο με αυτό το έγγραφό μου αλλά και με προγενέστερα μία σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων. Το θέμα που συνδυάζεται με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (για τις οποίες βεβαίως δεν ευθύνεται η παρούσα Διοίκηση), είχε συζητηθεί αναλυτικά με τους συνεργάτες του προέδρου κατά την επίσκεψή τους στο Βιολογικό, στα τέλη Μαρτίου, αλλά σε καμία ενέργεια δεν προχώρησαν. Όπως δεν προχωρούν και σήμερα άλλωστε.

Δεν θα προσθέσω άλλα. Για το ζήτημα των χαρακτηρισμών σε βάρος μου που εκτόξευσε ο κ. Δήμαρχος και οι οποίοι θίγουν την τιμή και την υπόληψή μου, σαν εργαζόμενο, σαν πολίτη και σαν επιστήμονα, το μόνο καταφύγιο που έχω είναι η δικαιοσύνη, στην οποία και θα προσφύγω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου