ΤΟΠΙΚΑ

Τα ανοιχτά μέτωπα των εργοστασίων

τα-ανοιχτά-μέτωπα-των-εργοστασίων-507187

Τα ανοιχτά μέτωπα σε εργοστάσια με απολύσεις, όπως στη Χαλυβουργία, αλλά και περικοπές κόντρα στις συλλογικές συμβάσεις, όπως στη ΒΙΣ, καθώς και τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων που κατά το ΕΚΒ είναι απολύσεις και χαμένες θέσεις εργασίας απασχόλησαν τη χθεσινή ολομέλεια της διοίκησης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το σωματείο της Χαλυβουργίας και ειδικότερα οι κινήσεις του προέδρου Θ. Γκλαβίνη δέχτηκαν τα πυρά του προέδρου του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλου, που άφησε αιχμές για χειρισμούς λανθασμένους και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μειώσεις αποδοχών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και την ίδια στιγμή να γίνονται 40 απολύσεις συμβασιούχων. Στη χθεσινή ολομέλεια του ΕΚΒ δεν παρέστη κανένα από τα εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης (σήμερα στην Αθήνα δίνεται συνέντευξη τύπου για τις Χαλυβουργίες και το βιομηχανικό ρεύμα από ΓΣΕΕ και ΠΟΕΜ), ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο, μέχρι σήμερα το σωματείο δεν έχει ενημερώσει επίσημα το ΕΚΒ για τις δυσάρεστες εξελίξεις με τις απολύσεις. «Οι παραιτήσεις που ζητά ο κ. Γκλαβίνης δεν έχουν κανένα νόημα εάν είναι να καταγγελθεί η κυβερνητική πολιτική μόνο. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα και 40 απολυμένοι που πρέπει να εκφραστούν μέσα από το σωματείο. Δυναμικές αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα και όχι τώρα για το θεαθήναι και χωρίς καμία στόχευση».

Αποστάσεις από την κριτική του προέδρου του ΕΚΒ κατά του προέδρου του σωματείου Χαλυβουργών κράτησε ο γ.γ. Δημ. Βασιλείου, ενώ εκ μέρους της ΔΑΣ- ΠΑΜΕ, ο Κων Στεργίου άσκησε κριτική στο ΕΚΒ, σημειώνοντας ότι: «μέχρι τώρα στήριζε το σωματείο και τις τακτικές Μάνεση» και υπογράμμισε ότι ακόμη και εάν μειωθεί το βιομηχανικό ρεύμα, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι απολύσεις γιατί υπάρχει σχέδιο συρρίκνωσης του προσωπικού.

Στο θέμα της ΒΙΣ, ο πρόεδρος του ΕΚΒ έκανε γνωστό ότι μέσα στον Ιανουάριο γίνεται προσπάθεια και σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ να συγκληθεί η τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας και ότι θα έχει ενδιαφέρον η θέση που θα λάβει πλέον επίσημα το Υπουργείο και ο κ. Βρούτσης απέναντι στην αυθαιρεσία της εταιρείας να καταργήσει το επίδομα γάμου που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση με το «έτσι θέλω». Τη στάση της εταιρείας καταδίκασαν επίσης τόσο ο κ. Βασιλείου όσο και ο κ. Στεργίου, που ωστόσο σημείωσε ότι έπρεπε για το συγκεκριμένο θέμα το σωματείο του εργοστασίου να έχει λάβει δυναμικότερες αποφάσεις από τις στάσεις εργασίας που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και προσθέτοντας ότι όλα όσα αναφέρθηκαν για τα προβλήματα των εργοστασίων είχαν προβλεφθεί από το ΠΑΜΕ εγκαίρως.

Στη χθεσινή ολομέλεια έγινε συζήτηση και για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, με τον πρόεδρο του ΕΚΒ να σημειώνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι δεν είναι δυνατόν ανεπίσημα να αναφέρουν ότι δεν έχουν πληρωθεί και επίσημα να μην προβαίνουν σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αναξιόπιστο το συνδικαλιστικό κίνημα, επειδή τα επίσημα στοιχεία «λένε» άλλα πράγματα.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου