ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους 27 θα πάρει το 200άρι

ενας-στους-27-θα-πάρει-το-200άρι-507173

Ανθρακες ο θησαυρός… με το περιβόητο επίδομα 200 ευρώ που είχε εξαγγελθεί για τους ανέργους άνω των 20 χρόνων ως βοήθημα. Ένας στους 27 ανέργους το δικαιούται στο Βόλο, σύμφωνα με μία πρώτη καταγραφή που έγινε από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των ανέργων.

Μεγάλοι «χαμένοι» όσοι η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας τους είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Βάσω Κυριαζή

Το συγκεκριμένο επίδομα υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε για να ανακουφίσει τους ανέργους και μάλιστα είχε ανακοινωθεί με πανηγυρικό τρόπο από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Αρχικά και χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι περισσότεροι δημιούργησαν την αίσθηση ότι θα μπορούν να το πάρουν. Και όμως τελικά έμειναν με τη χαρά.

Οι μισοί και πλέον άνεργοι από αυτούς που προσέρχονται τις τελευταίες μέρες στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην οδό Σπετσών στο Πεδίον του Άρεως, φεύγουν με τα χέρια άδεια και αυτό διότι αποκλείονται με το «καλημέρα».

Οπως τους ανακοινώνεται, το δικαίωμα να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα έως και 12 μήνες εξασφαλίζουν από 1/1/14 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών μέχρι 66 χρόνων εάν και εφόσον έληξε η τακτική του επιδότηση μέσα στο χρόνο που έληξε και επίσης όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και προσαυξανόμενο με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί».

Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά, εξαιρούνται όμως όσοι είναι άνεργοι, των οποίων όμως η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

Επίσης, θα το λάβουν όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα με το ποια χρονική περίοδο έλαβαν τη δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του, πράγμα απίθανο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου