ΤΟΠΙΚΑ

Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ πάνε… Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

οι-απόφοιτοι-επαλ-πάνε-πανεπιστήμιο-506762

Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και δίδακτρα που τους οδηγούν σε πτυχίο «επιπέδου 5»

Δυνατότητα λήψης πτυχίου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον επαγγελματικό τομέα που θα επιλέξουν θα έχουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας από το νέο ακαδημαϊκό έτος του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα λειτουργήσουν διετή προγράμματα σπουδών που θα απευθύνονται σε πρώτη φάση σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ και θα οδηγούν σε πτυχίο «επιπέδου 5».

Η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών αποτέλεσε το σημαντικότερο θέμα συζήτησης στη χθεσινή έκτακτη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ιωάννα Λαλιώτου τα προγράμματα θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο και αποτελούν ένα από τα νέα αντικείμενα που εισάγονται στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που προέκυψε μετά τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Για τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών έχουν κατατεθεί συνολικά 22 προτάσεις για τις σπουδές που θα προσφέρουν. Οι προτάσεις αφορούν σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, τα logistics, αντικείμενα δηλαδή που μπορεί να καλύψει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από τα τμήματά του, έχουν σχέση με τις ειδικότητες που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλίας και δεν καλύπτουν ειδικότητες των ΙΕΚ.

Ηδη έχει συγκροτηθεί το συμβούλιο του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα αναλάβει να εξετάσει τις προτάσεις και να καταλήξει ποια προγράμματα θα λειτουργήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο. «Από τη χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί το πλήθος των διετών προγραμμάτων σπουδών, που υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 10», ανέφερε η κ. Λαλιώτου.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα τα παρακολουθήσουν θα οδηγηθούν στη λήψη πτυχίου «επιπέδου 5» στην ειδικότητά τους κάτι που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Το σημαντικό είναι ότι τα προγράμματα θα είναι δωρεάν, χωρίς δίδακτρα και η εισαγωγή θα γίνεται χωρίς εξετάσεις. Κριτήρια εισαγωγής που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Παιδείας θα είναι ο βαθμός πτυχίου από το ΕΠΑΛ και πιθανόν θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια στην επιλογή σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε πρόγραμμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου