ΤΟΠΙΚΑ

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα λατομεία

μαίνεται-ο-πόλεμος-για-τα-λατομεία-506050

Σε αντιπαράθεση Δήμος Νοτίου Πηλίου – λατόμοι ενόψει της σημερινής συνεδρίασης

Στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Νοτίου Πηλίου και των Σωματείων Λατόμων Νεοχωρίου και Συκής μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να αποφασίσει ομόφωνα και να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής κατά των Σωματείων Λατόμων Νεοχωρίου και Συκής, σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες εισηγήσεις.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι λατόμοι που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια έναντι ετήσιου μισθώματος 500 περίπου ευρώ (κατά κεφαλή) λατομικές εκτάσεις του Δήμου, θεωρούν ότι η διοικητική αποβολή τους λόγω μη καταβολής μισθωμάτων και μη σύστασης συνεταιρισμών εκμετάλλευσης αντί της μορφής του σωματείου που έχουν σήμερα, τους στερεί τη δυνατότητα να βιοποριστούν και να μείνουν στην ανεργία αν και υπάρχουν λύσεις, τις οποίες όπως τονίζουν, έχουν προτείνει στη Δημοτική Αρχή.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (3 μ.μ.) στην Αργαλαστή, καλούν σε συμπαράσταση πολιτικούς κι άλλους φορείς της περιοχής, όπως τους επαγγελματίες αλιείς που βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση με το Δήμο Ν. Πηλίου για τα καταδυτικά πάρκα.

Ο δήμος

Από την πλευρά του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου υποστηρίζει πως τηρεί τη νομιμότητα και κάνει λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας αναφέροντας: «Με έκπληξη διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες στον ημερήσιο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με την υπόθεση λειτουργίας των λατομείων του Δήμου μας. Η Δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της την 01/01/2011 πρωταρχικό και μοναδικό της μέλημα ήταν η συνεχής νόμιμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους αποκλειστικά από μόνιμους κατοίκους των περιοχών, και σε καμία περίπτωση με άλλο τρόπο λειτουργίας (Πλειοδοτικός διαγωνισμός μίσθωσης). Σήμερα μετά από ιδιαίτερα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και οκτώ μήνες περίπου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των εκπροσώπων των Σωματείων με θέμα την συνέχιση της λειτουργίας τους, και με ρητή, κατηγορηματική και υπεύθυνη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή και τον νομικό της σύμβουλο, ότι μοναδικός και νόμιμος τρόπος για την συνέχιση της λειτουργίας τους ήταν η σύσταση Συνεταιρισμών, βρισκόμαστε στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή τα σωματεία των λατόμων να ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας με το ισχύον παράνομο καθεστώς, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Δημοτική Αρχή σήμερα υπεύθυνα και με πρώτο μέλημα την στήριξη της εργασίας των μονίμων κατοίκων των περιοχών έθεσε το πλαίσιο λειτουργίας σε σωστή και νόμιμη λειτουργία που βασίζεται στους εξής άξονες:

Α) Σύσταση Συνεταιρισμών αποκλειστικά από μόνιμους κατοίκους των περιοχών,

Β) Απευθείας ανάθεση στους συνεταιρισμούς την εκμετάλλευση των λατομικών χώρων και

Γ) Την υπογραφή των συμφωνητικών μίσθωσης (ουσιαστικά πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση) που μπορεί να γίνει την επομένη της σύστασης των συνεταιρισμών.

Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος νόμιμης και τεκμηριωμένης εκμετάλλευσης παρόλο ότι ζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα σωματεία των λατόμων δεν έχει κατατεθεί έως και σήμερα από αυτούς.

Η μίσθωση των λατομικών χώρων έχει λήξη από διετίας και σκοπίμως κωλυσιεργούν την οποιαδήποτε νόμιμη λύση. Δεν νοείται η συνέχιση αυτού του καθεστώτος όπου η Δημοτική Αρχή υποχρεούται να πληρώνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την μη τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων και λοιπών συμβατικών υποχρεώσεών τους, όπως προσφάτως μας επιβλήθηκε πρόστιμο 36.000,00 ευρώ που υποχρεούται άμεσα να το καταβάλλει ο Δήμος από τις πράξεις και παραλήψεις των λατόμων».

Οι λατόμοι Συκής

Στο μεταξύ, οι λατόμοι της Συκής με νέα ανακοίνωσή τους μιλούν για θράσος της Δημοτικής Αρχής κι αναφέρονται στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου: «Κε Παπαδημητρίου, πως δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος των λατομείων αφού εσείς ως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής με τα μέλη της (εκτός των συμβούλων μειοψηφίας) αποφασίσατε ομόφωνα την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 την εισήγηση διοικητικής αποβολής των λατόμων και το έχετε πρώτο θέμα στο συμβούλιο της Παρασκευής 22 Μαΐου 2015; Μήπως κ. Παπαδημητρίου, τη μέρα αυτή, δεν προεδρεύατε εσείς στην οικονομική επιτροπή που συντάχθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου; Εμείς κύριοι, δεν είμαστε περιστασιακοί και προσωρινοί όπως τα εκάστοτε πολιτικά σχήματα. Εχουμε ιστορία στο χώρο των λατομείων, ξεκινήσαμε από το τίποτα, και με χιλιάδες θυσίες, χρέη και αγώνες φθάσαμε ως εδώ που φθάσαμε. Η μίσθωση από τα σωματεία δεν είναι παράνομη και μάλιστα υπάρχει γνωμοδότηση του υπουργείου ύστερα από εισήγηση του τότε δημάρχου κ. Ιωάννη Βαούτη για το αν θα μπορούσαν τα λατομεία να μισθωθούν από τα σωματεία, η οποία και θα σας κατατεθεί, μαζί με τα υπόλοιπα νομικά έγγραφα. Επίσης όσον αφορά τη λήξη των μισθωτηρίων σε αυτό είσαστε υπεύθυνοι εσείς αφού, εξυπηρετώντας δικούς σας σκοπούς, μετά από εξώδικες διαμαρτυρίες μας για την ανανέωση των συμβολαίων μας, δεν προχωρούσατε σε αυτούς. Σίγουρα μπορεί να κάνατε πολλές συναντήσεις, όμως με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τις κάνατε με αυτούς τους 2-3 όπως λέτε σε δήλωσή σας στα Μ.Μ.Ε. «επιχειρηματίες που λυμαίνονται τα λατομεία» και όχι με τους απλούς λατόμους που είμαστε και εκπροσωπούμε εμείς…».

Κάλεσμα συμπαράστασης στον αγώνα των λατόμων απευθύνει και το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαμπινούς «Η Λαμπιδώνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου