ΤΟΠΙΚΑ

Απώλεια 50.000 θέσεων στη Θεσσαλία, αν τριπλασιαστεί ο ΦΠΑ στη διαμονή

απώλεια-50-000-θέσεων-στη-θεσσαλία-αν-τριπλ-505696

Να αποσυρθεί κάθε συζήτηση ζητούν οι ξενοδόχοι – Δεν θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν προειδοποιούν οι οικονομολόγοι

Καμπανάκι κινδύνου ότι ο τριπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή θα έχει εφιαλτικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας με την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας πανελλαδικά από το 2016 και μετά με πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας να αφορούν στη Θεσσαλία κρούουν οι ξενοδόχοι και ζητούν την απόσυρση κάθε συζήτησης.

Τις εφιαλτικές επιπτώσεις επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας (ΣΟΛ) καθώς το τουριστικό προϊόν δεν θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό όπως σήμερα σε σχέση με άλλων χωρών, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο των τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι ξενοδόχοι

Τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στον τουρισμό στο 18% από 6,5% είναι καταστροφικά, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. «Ανταγωνιστές όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος κινούνται πέριξ του 9%» εξηγεί και κάνει λόγο για πλήγμα στρατηγικού χαρακτήρα καθώς ήδη με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων όλα τα συμβόλαιο του 2016 με ξένους tour operators είναι στον αέρα.

Οι ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι τη μεγαλύτερη βλάβη θα την υποστούν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά, με συνέπεια να αυξηθεί η ανεργία» σημειώνει η Ενωση και επικαλείται τα στοιχεία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσου, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία διετία κάθε 1.000.000 επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 50.000 εργαζομένους.

Σε κυβερνητική πηγή που αναφέρει ότι «ποτέ δεν υπάρχει αναλογική μείωση της απασχόλησης σε ενδεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης» οι ξενοδόχοι απαντούν ότι «είστε εκτός πραγματικότητας».

Δεν θέλουν ούτε οι τεχνοκράτες

Η ίδια άποψη των τεχνοκρατών των Βρυξελλών είναι ότι ο τουρισμός δεν πρέπει να χτυπηθεί, σημειώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Λεβέντης. Η θέση της Ομοσπονδίας, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Ελένη Κουντουρά, είναι ότι η μη επιβολή υψηλών συντελεστών στη διαμονή είναι μονόδρομος για το σύνολο του τουριστικού κλάδου. «Δεν συζητάμε κανένα από τα σενάρια» πρόσθεσε.

Οι οικονομολόγοι

Κάθε αύξηση του ΦΠΑ αυξάνει το κόστος διαμονής του κάθε ιδιώτη και το κόστος των τουριστικών πρακτορείων που κλείνουν δωμάτια στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ο πρόεδρος του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, εξηγεί ότι με τον τριπλασιασμό του φόρου οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένο κόστος οπότε και τα τουριστικά πακέτα που θα προσφέρουν στους ιδιώτες θα είναι ακριβότερα.

«Αποτέλεσμα μίας ακριβότερης τιμής στη διαμονή και της αξίας ενός πακέτου από τουριστικό γραφείο θα είναι να μην αντέχει οικονομικά όλος ο κόσμος να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο να μειώνεται η ανταγωνιστική ικανότητα των ελληνικών ξενοδοχείων» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου