ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Ιγνάτιος για εμβολιασμούς: «Η Εκκλησία δεν κάνει διαχωρισμούς»

μητροπολίτης-ιγνάτιος-για-εμβολιασμ-505439

Ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να υψώσουμε τείχος ανοσίας» – Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου υπέρ του εμβολιασμού θα διαβαστεί σήμερα στους ναούς

Με ψύχραιμη φωνή και σαφήνεια καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την άποψή του για το ζήτημα του εμβολιασμού, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι «το εμβόλιο είναι δώρο Θεού», ενώ προσθέτει ότι «η Εκκλησία δεν κάνει διαχωρισμούς». Σε ευθεία γραμμή με τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, που εξέδωσε σχετική εγκύκλιο και θα διαβαστεί σήμερα στους ναούς, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρεται με έμφαση στο εμβόλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι το δώρο της επιστήμης στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εγκύκλιος, που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος σε όλες τις Μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μητρόπολης Δημητριάδος, μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τους Βασίλη Κικίλια και Σωτήρη Τσιόδρα με θέμα «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας»,αναμένεται να διαβαστεί σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου στους πιστούς.

Στη σχετική εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της ιατρικής επιστήμης, και χρησιμοποιεί παραδείγματα της χριστιανικής διδασκαλίας, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Σαφής η συμπόρευση της Εκκλησίας με την επιστήμη, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους κληρικούς να γίνονται, στο μεταξύ, αποδέκτες ερωτημάτων και αποριών από τους πιστούςσχετικά με το εμβόλιο. «Εγώ δεν είμαι ο ιατρός, αλλά συνιστώ, εφόσον ο ιατρός τους το επιτρέπει και δεν έχουν λόγους να μην το κάνουν, να το πράξουν οπωσδήποτε, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να υψώσουμε τείχος κατά της πανδημίας» αναφέρει ο κ. Ιγνάτιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αυστηρά μέτρα, αλλά…

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του πάνω στο φλέγον θέμα της επικαιρότητας, το εμβόλιο που προκαλεί συζητήσεις και αντικρουόμενες απόψεις, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εμφανίζεται ενωτικός, αναφερόμενος στο Σώμα και την πεμπτουσία της Εκκλησίας.

«Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους σε εμβολιασμένους και μη, γιατί στην Εκκλησία οι άνθρωποι έρχονται για την ψυχή και το σώμα τους. Φυσικά λαμβάνουμε αυστηρότατα μέτρα, αλλά σε ό, τι μας αφορά, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους στην Εκκλησία» υπογράμμισε.

Με δεδομένη την χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πιστών εντός του ναού και την χρήση αντισηπτικών, παράλληλα με τον επαρκή εξαερισμό των χώρων, ηΕκκλησία συμπορεύεται με την κοινή προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, τελούνται υπαίθριες ακολουθίες, όπου αυτό είναι εφικτό, με τους πανηγυρικούς εσπερινούς, στους οποίος χοροσταστεί ο κ. Ιγνάτιος, να τελούνται στο προαύλιο των ναών.

Λαμβάνοντας, στο μεταξύ, υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, η τοπική Εκκλησία αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν οι «Αυγουστιάτικες παρακλήσεις», ο κύκλος των εκδηλώσεων λόγου και μουσικής που διοργανώνονταν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία της Μαγνησίας, μετά τις παρακλήσεις στην Παναγία που τελούνται σε όλους τους ναούς.

«Προστατέψτε την υγεία σας»

Με φωνή ψύχραιμη και πατρική διάθεση, χωρίς εξάρσεις, ο Σεβασμιώτατος αναπτύσσει τις απόψεις του πάνω στο ζήτημα του εμβολιασμού, με κάθε ευκαιρία.

Χαρακτηριστική η παραίνεση που απηύθυνε στους πιστούς, από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό, που τελέστηκε στον προαύλιο χώρο.

Παρατηρώντας τα παιδιά που βρίσκονταν στο ναό με γονείς και παππούδες και απευθυνόμενος στους ενήλικες, τους προέτρεψε να θωρακίσουν την υγεία τους. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να σκεφτούν, και«λαμβάνοντας υπόψη το τι θα υποστεί ένα παιδί αν στερηθεί, τον παππού, την γιαγιά του ή πολύ περισσότερο τον γονέα του»να κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους,για να διατηρήσουν την υγεία τους, γιατί «δεν μπορεί κανένας να στερεί από την παιδιά την παρουσία του και βεβαίως δεν πρέπει γίνεται μεταδότης της ασθένειας».

«Ναι στον εμβολιασμό»

Θετικά «γνέφει» στον εμβολιασμό, ταυτόχρονα, και η Ιερά Σύνοδος, τονίζοντας ότι «το εμβόλιο δεν περιέχει μικροτσίπ», σε κοινή γραμμή πλεύσης με την επιστήμη.

Υπέρ της επιστήμης είχε ταχθεί ευθύς εξαρχής και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, καθιστώντας σαφές ότι «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε αυτή την στιγμή, για να υψώσουμε το τείχος της ανοσίας».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν μιλάω για την υποχρέωση, μιλάω για την πειθώ. Οι άνθρωποι πρέπει να πειστούνότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμεαλλά, φυσικά, ο καθένας θα πάρει, γι αυτό, την ευθύνη».

Προφανές είναι ότι η Εκκλησία εντείνει τη δράση της υπέρ των εμβολιασμών, με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να αποστέλλει εγκύκλιο με 12 ερωταπαντήσεις προς τις Μητροπόλεις, με σκοπό να διαβαστεί στους ναούς όλης της χώρας και να παρακινηθούν ιερείς και πιστοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Καταθέτοντας εμπεριστατωμένα την άποψή του,ο κ. Ιγνάτιος σημειώνει ότι «όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, με την συμβουλή του ιατρού πρέπει όσοι δύνανται, να εμβολιαστούν,για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να είμαστε μια συγκροτημένη κοινωνία,όπως όλοι επιθυμούμε».

«Μέγιστη πράξη ευθύνης ο εμβολιασμός»

«Οι χριστιανοί ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν». Αυτός είναι ο τίτλος της εγκυκλίου «Προς το λαό» που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε στις μητροπόλεις για να διαβαστεί στους ναούς. Ουσιαστικά, η Εκκλησία εντείνει τη δράση της υπέρ των εμβολιασμών, και με δώδεκα ερωτήσεις-απαντήσεις δίνει σαφείς διευκρινίσεις για όλες τις καίριες απορίες που μπορεί να διατυπωθούν από τους πιστούς.

Ειδικότερα, δίνονται εξηγήσεις για το εάν ο εμβολισμός προστατεύει από την μετάλλαξη «Δέλτα», και όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο.

«Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μεταλλαγή«Δέλτα», είναι η απάντηση, και για την περίπτωση να χρειαστεί τρίτη ή και τέταρτη δόση εμβολιασμού μετά από τον αρχικό (δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις επειδή ακόμη μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη νόσηση» επισημαίνεται από την Ιερά Σύνοδο.

Επίσης, η εγκύκλιος απαντά στο επιχείρημα ορισμένων ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυικά κύτταρα. «Κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα ΜΑΣ δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα» είναι η απάντηση, ενώ επισημαίνεται πως «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου».

«Τα εμβόλια έναντι της Covid-19 δεν περιέχουν μικροτσίπ. Αυτά είναι εξωπραγματικές θεωρίες, οι οποίες βασίζονται σε μία λανθασμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο» τονίζεται σε άλλη απάντηση, ενώ η ΔΙΣ προσθέτει ότι «τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ασφαλή».

Σε κάθε περίπτωση «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα των ιατρών, η οποία νυχθημερόν αγωνίζεται για την απαλλαγή των ανθρώπων από την θανατηφόρο πανδημία», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που καθιστά σαφές ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί μέγιστη πράξη ευθύνης, απέναντι στον συνάνθρωπο, ενώ το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δεν έρχεται σε αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου