ΤΟΠΙΚΑ

Νέες ειδικότητες στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

νέες-ειδικότητες-στις-σχολές-μαθητεί-503992

Για να «κουμπώνουν» στην αγορά εργασίας και να διασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση

Διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς κυρίως, προκειμένου να καταρτιστούν οι νέες ειδικότητες των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ξεκινά η Διεύθυνση της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Βόλου.

Στόχος οι ειδικότητες που θα επιλεγούν να «κουμπώνουν» με την παραγωγική φυσιογνωμία του νομού αλλά και να δίνουν την ευχέρεια άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στους σπουδαστές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής της Σχολής Μαθητείας Ναπολέων Κολοβός, μαζί με τη διευθύντρια του Περιφερειακού ΟΑΕΔ κ. Ολγα Τσιούρβα και του ΟΑΕΔ στο Βόλο Μαρία Κοντογιάννη, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι φορείς θα ανταποκριθούν στη διαβούλευση και θα καταθέσουν προτάσεις ώστε καταρτιστούν οι νέες ειδικότητες για τη σχολική χρονιά 2015-16.

Οι εγγραφές στη Σχολή ξεκινούν τον Ιούλιο και διαρκούν μέχρι τέλος Αυγούστου. Μέχρι σήμερα «τρέχουν» επτά ειδικότητες (θερμοϋδραυλικού, κομμωτικής, αισθητικής, μηχανικών αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων και πληροφορικής), ενώ φοιτούν 250 σπουδαστές. Στις Σχολές διδάσκουν 10 μόνιμοι και 20 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, ενώ προϋπόθεση για τους σπουδαστές προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα είναι να έχουν ολοκληρώσει την Α’ τάξη του Λυκείου, με όριο ηλικίας τα 23 χρόνια.

Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια, περίοδο στη διάρκεια της οποίας, γίνεται παράλληλα πρακτική άσκηση – προϋπηρεσία, που αφορά συντάξιμα δύο έτη και στο τέλος των σπουδών οι μαθητές παίρνουν πτυχίο επιπέδου 3, ενώ παράλληλα, μέσω του συστήματος κατοχύρωσης επαγγελμάτων, λαμβάνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, για όσα επαγγέλματα είναι καταχωρημένα.

Οπως ανακοίνωσε ο Ναπολέων Κολοβός, ο Οργανισμός παρέχει διευκολύνσεις με επιδότηση στέγασης και σίτισης για τα παιδιά που κατάγονται από χωριά της Μαγνησίας ή τα νησιά, αλλά και μαθητές άλλων νομών, καθότι στη σχολή φοιτούν μαθητές από όλη την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το έργο του, με την κ. Τσιούρβα να παρατηρεί ότι το έργο των σχολών είναι αναβαθμισμένο καθώς στις σχολές του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, σπουδάζουν ακόμη και απόφοιτοι Πανεπιστημίων, κυρίως στην ειδικότητα υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων, προκειμένου να αποκτήσουν τα πρώτα ένσημα και εργασιακή εμπειρία, που ζητούν εταιρίες για να τους προσλάβουν.

Τέλος, ο κ. Κολοβός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση λειτουργίας των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ μετά την απόφαση και της Βουλής καθώς, όπως σημείωσε, στα χρόνια της κρίσης δίνει διέξοδο όχι μόνο σε μαθητές που ζητούν επαγγελματική διέξοδο, αλλά και απόφοιτους ΑΕΙ, που ψάχνουν εργασιακή εμπειρία για να ενταχθούν με καλύτερα εφόδια στην αγορά εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου