ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις δικηγόρων για την άρνηση του Αρειου Πάγου να δώσει στοιχεία

αντιδράσεις-δικηγόρων-για-την-άρνηση-503986

Συνέχεια αντιδράσεων στον δικηγορικό κόσμο για το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων στη διάρκεια της πανδημίας. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, διαμαρτύρεται καθώς ο Αρειος Πάγος δεν ικανοποιεί το αίτημά της για την κοινοποίηση στατιστικών στοιχείων με τις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη ανά δικαστήριο.

Με νέα παρέμβασή της ζητεί από τον Αρειο Πάγο να αναθεωρήσει την άποψή του και να δουλέψουν από κοινού για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι «φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης», ενώ τονίζει ότι ο νόμος αναγνωρίζει στους δικηγορικούς συλλόγους έννομο συμφέρον για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια είχε ζητήσει στοιχεία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από μικρή μεν μερίδα δικαστών, με σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί σημαντική παθογένεια στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απόφασή της.

Το εν λόγω θέμα απασχολεί και τοπικά. Την περασμένη Τρίτη πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Βόλου, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας επισκέφτηκαν την επιθεωρήτρια του Εφετείου Λάρισας, στην οποία έθεσαν εμφατικά το ζήτημα της παρατηρούμενης καθυστέρησης, τόσο σε επίπεδο Εφετείου Λάρισας όσο και στα Πρωτοδικεία της Εφετειακής Περιφέρειας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου