ΤΟΠΙΚΑ

Μετρά αντίστροφα η κλεψύδρα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

μετρά-αντίστροφα-η-κλεψύδρα-για-τους-υ-503969

Η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς θέτει προ των ευθυνών του το υγειονομικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Με δεδομένο ότι η ρύθμιση θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η κλεψύδρα ήδη μετρά αντίστροφα και οσονούπω όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Η υποχρεωτικότητα προκαλεί ενστάσεις. Το ίδιο και το δικαίωμα που δίνει η τροπολογία που ψηφίστηκε ο υπουργός υγείας να μπορεί να διευρύνει τους κλάδους που θα ενταχθούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αν η πορεία της πανδημίας το επιβάλλει.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής του Υπ. Υγείας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καταθέτει την προσωπική του άποψη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα η «βεντάλια» της υποχρεωτικότητας τουλάχιστον στην ακτοπλοΐα και στις μεταφορές.

«Θα ήταν δόκιμο εκτιμώ, οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα αλλά και το προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άμεσα να ενταχθούν στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Πρόκειται για ανθρώπινο δυναμικό που έρχεται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες πολίτες, εξαιτίας της φύσης της εργασίας του. Υπό αυτές τις συνθήκες και εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων προκύπτει η ανάγκη να «θωρακιστούν» απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις. Θα είναι καλό για την προσωπική τους ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια υγεία. Το εμβόλιο δεν μας προστατεύει μόνο από τον κορονοϊό και τη βαριά νόσηση, προστατεύει και το ΕΣΥ από την αύξηση νοσηλειών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αναφορικά με τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκτίμησε ότι προς το παρόν έχει αποφασιστεί οι ανεμβολίαστοι να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα rapid test.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση που έκανε μόλις προχθές η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων στην Κυβέρνηση. «Θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτή την απόφαση θα υπάρξουν πολλοί εργαζόμενοι στους δύο συγκεκριμένους κλάδους που θα το ξανασκεφτούν και θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν», προέβλεψε ο ίδιος.

ΕΚΑΒ Βόλου: Ενστάσεις για την υποχρεωτικότητα

Στον τομέα ΕΚΑΒ Βόλου η πλειονότητα των εργαζομένων, διασωστών και διοικητικών υπαλλήλων, είναι εμβολιασμένη. Από το δυναμικό των 65 υπαλλήλων έχουν εμβολιαστεί οι 50. Ορισμένοι ακόμη έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα. Οι υπόλοιποι παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Πρέπει να πειστούν ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Δαρειώτης, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ν. Μαγνησίας.

«Ο στόχος πρέπει να είναι να πεισθούν όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν και όχι να εξαναγκαστούν και να τιμωρηθούν», τόνισε ο ίδιος, θεωρώντας εύλογες τις ενστάσεις που εκφράζονται.

Επιπροσθέτως ο κ. Δαρειώτης εκτίμησε ότι θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας στον τομέα ΕΚΑΒ Βόλου, αν τεθεί σε ισχύ το μέτρο που προβλέπει οι «αρνητές» να τίθενται σε αναστολή εργασίας.

H εικόνα στο «Αχιλλοπούλειο»

Και στο Αχιλλοπούλειο ακόμη παραμένουν αρκετοί εργαζόμενοι ανεμβολίαστοι. Το «τσίμπημα» έχουν λάβει 728 άτομα ενώ 251 δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Από το νοσηλευτικό προσωπικό 145 άτομα είναι ανεμβολίαστα, ενώ από το ιατρικό προσωπικό 20 γιατροί δεν έχουν ορίσει ακόμη ραντεβού στο πρόγραμμα «Ελευθερία», παρά την προτεραιότητα που δόθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου. Από το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου, 37 άτομα παραμένουν ανεμβολίαστα, ενώ από το διοικητικό προσωπικό δεν έχουν εμβολιαστεί 49 υπάλληλοι.

Χαμηλά εξακολουθούν επίσης να είναι τα ποσοστά εμβολιασμένων σε υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί σε εργολάβους, όπως π.χ. η φύλαξη, ενώ βελτιωμένη είναι η κατάσταση στον χώρο της καθαριότητας.

«Δεν πρέπει να τεθεί θέμα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό έχει ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών, δηλώνει όμως κατηγορηματικά αντίθετη με την υποχρεωτικότητα.

«Δεν είμαστε κατά των εμβολιασμών. Αντιθέτως παροτρύνουμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, διότι πιστεύουμε ότι πάνω από όλα προέχει η ασφάλειά τους απέναντι στον κορονοϊό. Αν τεθεί όμως θέμα υποχρεωτικότητας θα αντιδράσουμε, διότι θα είναι ένας εύσχημος τρόπος για τους εργοδότες να θέσουν εκτός αγοράς εργασίας συναδέλφους μας», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό είναι εμβολιασμένο.

Απροθυμία καταγράφεται κυρίως στον κλάδο της εστίασης, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ.

Η «ακτινογραφία» των εμβολιασμών σε ποσοστά και απόλυτους αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά σε διαδραστικό χάρτη η Πολιτική Προστασία, το ποσοστό των πολιτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στην ΠΕ Μαγνησίας ανέρχεται σε 48%, ενώ και τη δεύτερη δόση έχει ολοκληρώσει ένα ποσοστό 40,85%.

Αντίστοιχα στα τρία νησιά των Σποράδων την πρώτη δόση του εμβολίου έχει κάνει το 60,33% των πολιτών, ενώ και τη δεύτερη δόση έχει ολοκληρώσει ποσοστό 58,87%.

Την ίδια στιγμή, σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με την επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov.gr, στην ΠΕ Μαγνησίας έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 169.827 εμβολιασμοί από τις 8 Ιανουαρίου. Οι 92.299 εμβολιασμοί αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ 79.827 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Στις Σποράδες συνολικά έχουν γίνει 15.572 εμβολιασμοί. Οι 8.459 αφορούν στην πρώτη δόση, ενώ σε 8.191 ανέρχονται οι εμβολιασμοί που έχουν ολοκληρωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου