ΤΟΠΙΚΑ

«Σφάζονται» στα δικαστήρια. Οικογενειακές διαμάχες στα άκρα…

σφάζονται-στα-δικαστήρια-οικογενε-503093

Κρίση αξιών και θεσμών φαίνεται ότι προκαλεί η οικονομική κρίση, η οποία στον όγδοο χρόνο της χτυπά και την οικογένεια. Τα διαζύγια στη Μαγνησία αριθμούν κάθε χρόνο εκατοντάδες. Στις αίθουσες των ακροατηρίων, πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, αποδεικνύονται φοβερά οικογενειακά δράματα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ενδοοικογενειακή βία, απειλές, βλάβες είναι μερικές υποθέσεις που απασχολούν αρκετά συχνά. Από την άλλη σύζυγοι φτάνουν να είναι κατηγορούμενοι για παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων, καταγγέλλουν ακόμη και την πατρική αγάπη και φροντίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα δικαστήρια, το 2016 εκδόθηκαν 169 συναινετικά διαζύγια και 52 διαζύγια κατά αντιδικία. Ο αριθμός των αιτήσεων για νέες λύσεις γάμου στο αντίστοιχο διάστημα εκτιμάται ότι ήταν πολλαπλάσιος. Το 2015 αντίστοιχα εκδόθηκαν 251 συναινετικά διαζύγια και 114 κατά αντιδικία. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων ήταν επίσης πολλαπλάσιος.

Οι διαφορές μεταξύ πρώην συζύγων φτάνουν και στα ποινικά δικαστήρια. Πρόσφατα 63χρονος καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών με τριετή αναστολή, γιατί χτύπησε με τα χέρια του τη γυναίκα του στο πρόσωπό της.

37χρονη Βολιώτισσα καταδικάστηκε για παραβίαση δικαστικής απόφασης σε ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών με αναστολή τριετίας. Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2016. Η κατηγορουμένη δεν επέτρεψε στον πρώην σύζυγό της να πάρει την ανήλικη κόρη τους και να έχουν την επικοινωνία που προβλεπόταν με δικαστική απόφαση.

Βολιώτης αποδείχτηκε ότι έμεινε μακριά από την ανήλικη κόρη του επί πέντε χρόνια, καταστράφηκε οικονομικά με διατροφές και αγωγές, σύρθηκε στα δικαστήρια με σκοπό να καταρρακωθεί και ηθικά. Ήταν αθώος, αλλά πλήρωσε ακριβά την πατρική του αγάπη και φροντίδα.

Φοβερό το κόστος για τα παιδιά

Σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις, το κόστος για τα παιδιά -κατά κοινή πεποίθηση όλων των επιστημόνων- είναι ανυπολόγιστο. Το παιδί χρειάζεται πάντοτε, εφόσον ο νόμος δεν το απαγορεύει, να έχει επικοινωνία και με τους δύο γονείς υπό οποιασδήποτε συνθήκες, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν οι ζωές προχωρούν διαφορετικά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ορισμένων μελών μίας οικογένειας είναι αυξημένος.

Το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να μένει μακριά από την οικογένεια που προσπαθεί να διαχειριστεί μία κατάσταση. Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση μιας μάρτυρα, που την ώρα της εξέτασης πήγε να επιτεθεί στην πρώην κουνιάδα της και να την εξυβρίσει.

Το δικαστήριο ήταν άκρως αυστηρό. Ζήτησε εξαίρεση της μάρτυρος από την εξέταση. Το ίδιο έκανε και ο συνήγορος υπεράσπισης. Ο εισαγγελέας έδρας επισήμανε αργότερα στην πρότασή του ότι το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να μένει αποστασιοποιημένο από την οικογένεια που προσπαθεί να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση. Κανένα διαζύγιο ούτως ή άλλως δεν γίνεται χωρίς τσακωμούς ή κλάματα.

Οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες

Αξιόπιστη είναι η πρώτη ή έστω η δεύτερη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην οποία υποβάλλεται ένα παιδί. Εισαγγελέας έδρας, σε πρότασή του τόνισε ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Είναι ταλαιπωρία για τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού να υποβάλλεται σε νέες εξετάσεις, είπε. Τα ευρήματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να γίνεται χωρίς χρονοτριβή η διαχείριση της κατάστασης. Διαφορετικά ο ψυχικός κόσμος του παιδιού διαλύεται. Εξάλλου, όλες οι πραγματογνωμοσύνες οδηγούν τελικά στο ίδιο συμπέρασμα.

Νωρίτερα, σε αυτό το δικαστήριο, οι ψυχολόγοι είχαν κάνει εκτενή αναφορά στα τεστ στα οποία υποβάλλεται ένα παιδί. Οι απαντήσεις των παιδιών και οι παραστάσεις τους οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι άκρως κατατοπιστικά για τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. Δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης επί των ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Μόνο επιπλέον ταλαιπωρία και εξάντληση για το παιδί αλλά και την οικογένεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου