ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση ασφαλισμένων… με μείωση μισθών

αύξηση-ασφαλισμένων-με-μείωση-μισθώ-502642

Τα στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση στο ΙΚΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον περασμένο Απρίλιο, δείχνουν πως κατάργηση βαρδιών και υπερωριών, αναγκαστικές άδειες και διαθεσιμότητες, υπερισχύουν σε πολλές επιχειρήσεις της πραγματικής απασχόλησης στη Μαγνησία.

Εξάλλου, μέσα σε ένα χρόνο -από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του 2015- οι ασφαλισμένοι αυξήθηκαν 13%, η μέση απασχόληση όμως μειώθηκε.

Επίσης, υποχώρησαν οι μισθοί κατά τουλάχιστον 20%, ενώ υπάλληλοι γραφείου και πωλητές στην πλειοψηφία τους είναι οι νέοι εργαζόμενοι.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014, οι μισθοί εμφανίζονται μειωμένοι. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασφαλισμένοι, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις παίρνουν το 60,7% του μέσου μισθού των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 ατόμων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για την ηλικία των ασφαλισμένων, που δείχνουν ότι το 70% είναι ηλικίας έως 39 ετών, ενδεικτικό της υψηλής ανεργίας των ατόμων που βρίσκονται άνω των 50 και θεωρούνται η κρίσιμη μάζα των μακροχρόνιων ανέργων στην περιοχή.

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό της τάξεως του 53,7% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 56,3% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 46%, ενώ στη μερική απασχόληση το 38%.

Από το σύνολο των ασφαλισμένων, το 21,98% απασχολείται στο εμπόριο, το 14,42% στη μεταποίηση και το 10,90% σε ξενοδοχεία και επισιτισμό.

Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων είναι οι υπάλληλοι γραφείου, ακολουθούν οι πωλητές, ενώ έπονται οι ανειδίκευτοι εργάτες, στοιχείο που δείχνει ότι στο κυνήγι του μεροκάματου, επιλέγεται η απασχόληση σε οποιοδήποτε πόστο.

Σε επίπεδο Μαγνησίας ήδη ένα ποσοστό επιχειρήσεων που προσεγγίζει το 30% έχει προχωρήσει σε μείωση ημερών εργασίας και αμοιβών. Επίσης ένα ακόμη ποσοστό επιχειρήσεων που προσεγγίζει το 29% έχει προχωρήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού του.

Η κατάργηση υπερωριών είναι ένα μέτρο που επιλέγεται ολοένα και περισσότερο μαζί με την κατάργηση βαρδιών, για να παραμείνουν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις, γεγονός που έχει και αυτό συντείνει στη συρρίκνωση των μισθών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου