ΤΟΠΙΚΑ

«Παρών» Παπατόλια για το Δήμο Βόλου

παρών-παπατόλια-για-το-δήμο-βόλου-502513

Mε τη φράση ότι τα χρίσματα στη σημερινή οικονομική κρίση είναι ατελέσφορα και καταστροφικά για την Αυτοδιοίκηση, ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας έδωσε χθες ως εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών το στίγμα της Κίνησης και το περίγραμμα των θέσεων και των αρχών που αυτή πρεσβεύει ενόψει των εκλογών του Μαΐου στο Δήμο Βόλου.

Περιστοιχιζόμενος από στελέχη που συνυπέγραψαν την πρώτη ανακοίνωση και τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο πρώην Νομάρχης έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών, μερικά ακόμη ονόματα από μαζικούς χώρους και κοινωνικούς φορείς που συστρατεύονται μαζί του, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα δώσει στη δημοσιότητα την Ιδρυτική Διακήρυξη της παράταξής του, ενώ δεσμεύτηκε ακόμη, ότι με συνεντεύξεις που θα δίδονται σταδιακά θα εξαγγέλλονται οι θέσεις της παράταξης ανά θεματική ενότητα δράσης στο Δήμο Βόλου.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπατόλιας ήταν επίσης επικριτικός για τη σημερινή Δημοτική Αρχή Βόλου, για την οποία είπε ότι είναι μία μικρή μειοψηφία στην κοινωνία. Την κατηγόρησε επίσης ότι είναι μία Δημοτική Αρχή με χαμηλές επιδόσεις, που έχει αποδεχθεί τη λογική του πτωχού συγγενή, στην οποία έχει καταδικάσει σήμερα την Αυτοδιοίκηση η Κυβέρνηση και η τρόικα.

Απευθυνόμενος εξάλλου σε εκείνους που προτίθενται να προσέλθουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με το δίλημμα Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, σημείωσε ότι πολύ πιθανόν οι ίδιες δυνάμεις δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να περιμένουμε από την Κυβέρνηση για να αλλάξει ο τόπος, αλλά ότι πρέπει να τρέξουμε για να αλλάξει και η Αυτοδιοίκηση. Ο πρώην Νομάρχης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για την υποψηφιότητα Μπέου, για την οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ενώ όταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επέμεναν σημειώνοντας ότι ο πρώην ισχυρός άντρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το Δήμο, ο κ. Παπατόλιας σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να απαντάμε σε σενάρια.

Νέα παράταξη

Μιλώντας για τη φιλοσοφία της Κίνησης στην οποία προΐσταται, ο πρώην Νομάρχης έκανε λόγο για μία αυθεντική και νέα αυτοδιοικητική κίνηση – παράταξη που είναι, όπως είπε, προσαρμοσμένη στις ανάγκες που γέννησε η οικονομική κρίση. Η Αυτοδιοίκηση, συνέχισε ο κ. Παπατόλιας, έχει μετατραπεί σε φτωχό συγγενή από την Κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η τελευταία είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στα μάτια των πολιτών και επιπλέον να βάλει τη δική της ατζέντα προγραμματικών θέσεων που θα βγάλουν την πόλη και τους πολίτες από τη βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Ο πρώην Νομάρχης υπεραμύνθηκε της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», ο οποίος, ωστόσο, όπως σημείωσε, έπεσε θύμα ότι συνέπεσε χρονικά με την άγρια δημοσιονομική λιτότητα που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση η Κυβέρνηση και η τρόικα. Ο κ. Παπατόλιας αναφερόμενος στα χρίσματα που δίνουν τα κόμματα στους υποψήφιους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σημείωσε ότι οι καταστροφικές πολιτικές των χρισμάτων είναι αυτές που κατάντησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φτωχό συγγενή της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας και την έχουν μετατρέψει και αυτή σε ένα κομμάτι από το ξεφτισμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε ο κ. Παπατόλιας, είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή που κατίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με ένα χρίσμα που της δόθηκε και που σήμερα είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Σήμερα, πρόσθεσε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις πρέπει να προέρχονται μέσα από την ίδια την κοινωνία.. Χρειαζόμαστε όχι γιαλαντζί σχήματα και όχι κινήσεις κορυφής. Γι’ αυτό και διαφωνούμε με την Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων, είπε και συνέχισε: Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις πρέπει να έχουν συλλογικότητα και όχι δημαρχοκεντρισμό. Παρατάξεις με εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Η παράταξη θα είναι εκείνη που θα επιλέγει τον επικεφαλής. Όπως θα λειτουργεί η παράταξη, θέλουμε να λειτουργεί και ο Δήμος. Το πρόγραμμα της παράταξης, είπε συνεχίζοντας ο κ. Παπατόλιας, θα προκύψει μέσα από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και μέσα από θεματικές συνεντεύξεις θα δίνουμε ανά διαστήματα μέχρι τις εκλογές τις θέσεις μας.

Ο πρώην Νομάρχης είπε ακόμη ότι η σημερινή Αυτοδιοίκηση πρέπει να κερδίσει το στοίχημα να απεξαρτηθεί από την κεντρική διοίκηση με αποτελεσματικότερη διαχείριση, με την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και μακριά από φοβικά και αμυντικά σύνδρομα. Στα πλαίσια αυτά, σημείωσε, αξιοποιούμε τις ιδέες των συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων, τα εκκολαπτήρια καινοτομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας κ.ο.κ.Νέα ονόματα

Τον κ. Παπατόλια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου περιστοίχιζαν ο κ. Β. Χαλαστάρας γενικός γραμματέας του Σωματείου της ΑΓΕΤ, Βιργινία Αναστασίου εκπαιδευτικός, Ανδρ.Τρέσκας δημοσιογράφος, Ελένη Τσαλαβρέτα πρώτη επιλαχούσα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εθνικές εκλογές., Απ. Ραφτόπουλος πρώην Αντιδήμαρχος Αρτέμιδος και Βασίλης Παπαδρόσος πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου. Ακόμη ο κ. Παπατόλιας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε, ότι στην Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών συστοιχίζονται ακόμη οι Δημ. Βασιλείου Αντιπρόεδρος του ΕΚΒ και Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Μπουρούς Πρόεδρος Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ, Ρήγας Κάλλης Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωλκού, Δημ. Βλαχούδης αγρότης και Β. Νασιάκος οικονομολόγος.

Ο Β. Παπαδρόσος

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου Βασίλης Παπαδρόσος που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις πιθανές διαγραφές από το κόμμα που προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κίτσιος με αφορμή το θέμα που προέκυψε και με τον Αλεξόπουλο. Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ είναι εκτός κομματικής γραμμής. Όταν ήλθε ο κ. Παπαμιμίκος και είπε όχι στα χρίσματα, δεν είπε τίποτα. Μόλις έφυγε ο κ. Κίτσιος άρχισε να μιλά για χρίσματα…

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου