ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

τέλος-οι-υπηρεσίες-τηλεϊατρικής-στον-502497

Το δημοτικό συμβούλιο με κατά πλειοψηφία απόφασή του δεν ανανέωσε τη σχετική σύμβαση

Απορρίφτηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη, η παράταση της σύμβασης με την TELEHEART Ltd για την παροχή τηλεκαρδιολογικών υπηρεσιών.

Η δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου συνεργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια με την εν λόγω εταιρεία για την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Οι πολίτες μπορούσαν να απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Τσαγκαράδας και Κισσού για να κάνουν εξετάσεις και να έχουν διάγνωση από μεγάλο καρδιολογικό κέντρο.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες.

Εντούτοις, οι μειοψηφίες έκριναν ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση της αποδοτικότητας του εν λόγω συστήματος, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος, Πατής Κουτσάφτης, εισηγήθηκε έγκριση του θέματος, επισημαίνοντας ότι οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές για τον τόπο.

Μέσω της σύμβασης υπήρχε ένας συμβουλευτικός σταθμός με απευθείας σύνδεση 24ωρου βάσεως για τη λήψη τηλεκαρδιογραφημάτων, τη διάγνωση και την ενημέρωση του ιατρού – χειριστού, καθώς και τη χορήγηση συμβουλών αντιμετώπισης των περιστατικών που συναξιολογούνταν με την κλινική εικόνα του πάσχοντος.
Ως μέσο για τη διάγνωση χρησιμοποιούταν ειδικός καρδιοπομπός που επέτρεπε την καταγραφή και αποστολή καρδιογραφημάτων προς διάγνωση, η οποία επιμελούταν αποκλειστικά από τους καρδιολόγους που εφημερεύουν για λογαριασμό του
Ιατρικού Κέντρου.

Η πρόταση του δημάρχου ήταν οι υπηρεσίες εφημερίας συμβουλευτικού σταθμού καρδιολόγων για ιατρικές συμβουλές
καρδιολογικού περιεχομένου οποιασδήποτε μορφής και ασχέτως αριθμού εξεταζόμενων ατόμων να παραταθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2025 με το ποσό της υπηρεσίας στις 3.000 ευρώ.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαρία Σαμαρά, αντέτεινε ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση της αποδοτικότητας του εν λόγω συστήματος. Με την άποψή τους ταυτίστηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και τελικά το θέμα πέρασε σε ονομαστική ψηφοφορία και δεν εγκρίθηκε.

Συγκεκριμένα, 11 σύμβουλοι έδωσαν αρνητική ψήφο και 8 θετική.

Πάντως, η δημοτική αρχή Ζαγοράς- Μουρεσίου δεν σκοπεύει να αφήσει έτσι το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζει τον τρόπο που θα κινηθεί προκειμένου να μη σταματήσει η παροχή τηλεϊατρικών υπηρεσιών, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου