ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν έχουμε πού να παίξουμε»

δεν-έχουμε-πού-να-παίξουμε-50164

«Δεν έχουμε πού να παίξουμε». Το παράπονο παιδιών στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων που διεκδικούν έναν χώρο δικό τους για να μπορούν να βρίσκονται με τους φίλους τους και γειτονόπουλα, και να απολαμβάνουν ώρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού, χωρίς να νιώθουν κυνηγημένα από τους περιοίκους που ενοχλούνται.

Το παράπονο εκφράστηκε από παιδικά χείλη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σε επιτόπιο ρεπορτάζ στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, για τα αμέτρητα σκουπίδια που πνίγουν το πηγάδι – αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο είχε βρεθεί το 1905 η εικόνα των Αγίων Αναργύρων.

Εικόνες …κολυμπούν σε νερά και σκουπίδια

Παιδιά της γειτονιάς εξέφρασαν τη λύπη τους για την παιδική χαρά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων που ξηλώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες. «Υπήρχαν κούνιες, τραμπάλα, παιχνίδια. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο χώμα. Θα μας φτιάξουν καινούρια παιδική χαρά;», η αγωνία των λιλιπούτειων δημοτών.

Δεν είναι όμως μόνο η παιδική χαρά που λείπει. Τα χόρτα έχουν «αγριέψει», τα καλαθάκια των απορριμμάτων είναι γεμάτα, ορισμένα παγκάκια είναι διαλυμένα.

Τα παιδιά όμως ζητούν έναν χώρο δικό τους. «Δεν μπορούμε να παίξουμε πουθενά ποδόσφαιρο», λένε. Στην περιοχή υπάρχει ένα περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στο οποίο δεν τους επιτρέπεται να παίζουν μπάλα. Λύση είναι το παλιό γήπεδο της Δάφνης, προκειμένου να μη ενοχλούν και τους περιοίκους, ωστόσο στον χώρο τα αγριόχορτα φθάνουν τα δύο μέτρα και οι… νάρκες από τα περιττώματα ζώων είναι αμέτρητες. «Θέλουμε να μας καθαρίσουν τον χώρο από τα χόρτα και τα περιττώματα για να μπορούμε να παίζουμε», είπαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Γεμάτη σκουπίδια και η είσοδος προς το πηγάδι - αρχαιολογικό χώρο

Εικόνες ανάμεσα σε σκουπίδια

Την ίδια ώρα, στο κέντρο του προαυλίου του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων, στο πηγάδι – αρχαιολογικό χώρο, ιερές εικόνες «κολυμπούν» σε νερά και αμέτρητα σκουπίδια.

Στο πηγάδι είχε βρεθεί το 1905 η εικόνα των Αγίων Αναργύρων. Περιφράχθηκε και βρίσκεται υπό την προστασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Όμως με την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα, το πηγάδι γέμισε νερό. Ιερά κειμήλια «κολυμπούν» στα νερά αλλά και σε… σκουπίδια. Μολονότι το πηγάδι είναι περιφραγμένο, μπορεί να δει κανείς στο εσωτερικό του πλαστικά μπουκάλια και τενεκεδάκια αναψυκτικών – μέχρι και ολόκληρες σακούλες απορριμμάτων!

«Θα πέσει η στάθμη του νερού, θα μπούμε μέσα και θα καθαρίσουμε. Δυστυχώς υπάρχουν ασυνείδητοι», έλεγε περίοικος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου