ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Παπανάτσιου για τις …κατασκηνώσεις: «Δεν θα κακοπάθει το Νότιο Πήλιο»

κ-παπανάτσιου-για-τις-κατασκηνώσεις-501332

Επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την εναλλακτική που πρότεινε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στη συνάντησή της με κλιμάκιο της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου για την αξιοποίηση της νησίδας του Αλατά. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η υφυπουργός επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία χώρου κάμπινγκ αντί της δημιουργίας ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, που φαίνεται να «σκοντάφτει» στο ΣΧΟΟΑΠ.

Η αντιπρόταση της υφυπουργού έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση στη δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου, που επί 19 χρόνια περιμένει την επένδυση, η οποία αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, στο ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου η νησίδα του Αλατά αποτυπώνεται ως έκτασης 493 στρεμμάτων. Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω. Επτά στρέμματα, για τα οποία ο δήμος ζητά επαναχάραξη και ακριβή καταμέτρηση, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα επένδυση 200 εκατ. ευρώ. «Να διορθωθεί τι; Να γίνουν τα 493 στρέμματα, 500; Εγώ δεσμεύτηκα να κοιτάξω ΣΧΟΟΑΠ. Τα τετραγωνικά του νησιού δεν μπορούμε να τα αυξήσουμε. Αν είναι κάτι που εμπίπτει σε νόμο, εμείς δεν θα αλλάξουμε τον νόμο», δήλωσε η υφυπουργός.

Η ίδια εξέφρασε την απορία της αν η επένδυση είναι επικαιροποιημένη. «Τους είπα να κοιτάξουν κάτι εναλλακτικό για να αξιοποιήσουν τη νησίδα. Το πρώτο που μου ήρθε, ήταν κατασκηνώσεις», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου και συνέχισε υποστηρίζοντας την αντιπρόταση που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις: «Κι αυτό επένδυση είναι για την περιοχή. Δεν είναι μικρό. Με τη ΧΑΝΘ στο Πήλιο, έχει αναπτυχθεί όλος ο Αϊ Γιάννης. Δεν θα κακοπάθει το Νότιο Πήλιο και το ξέρουμε πολύ καλά».

Η υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι κατά της ξενοδοχειακής επένδυσης, τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη νομοθεσία, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. «Είμαστε ανοιχτοί στα πάντα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Θα δούμε το ΣΧΟΟΑΠ, τι γίνεται και μετά συζητάμε και τα υπόλοιπα», κατέληξε η υφυπουργός.

Οι κατασκηνώσεις αντί του πεντάστερου, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο Νότιο Πήλιο. Όπως κατέγραψε στο κυριακάτικο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνας, δήλωσε: «Η πρόταση είναι δείγμα ότι δεν θέλουν τις επενδύσεις. Έπρεπε να βάλουν πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα και να προχωρήσει η επένδυση. Δεν μπορείς να μιλάς για επένδυση εκατομμυρίων και να σου μιλάνε για κατασκηνώσεις. Αλήθεια δεν μας ξεκαθάρισε: κατασκηνώσεις για ναυτοπροσκόπους ή απλούς προσκόπους; Όλα τα έχω ακούσει στα 76 μου χρόνια, αλλά αυτό το τελευταίο “φουντούκι” με ξεπερνά».

Η επένδυση στη νησίδα Αλατάς, που περιμένει 19 χρόνια, αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου που προτίθεται να επενδύσει η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο θα αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας, έσοδα 700.000 ευρώ ετησίως για τον δήμο, και οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου που θα τροφοδοτούν το ξενοδοχείο.

Ανακοίνωση από το γραφείο της υφυπουργού

Με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, εξαπολύεται επίθεση κατά του δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Ν. Φορτούνας για το θέμα του Αλατά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «μοναδικός σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την αδειοδότηση των λατομείων της περιοχής. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αδειοδοτήσεις σύννομα και γρήγορα.

Το θέμα της επένδυσης στον Αλατά είναι ένα από τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος, για την οποία όπως είπε, έχει αποφασίσει αρνητικά το ΣτΕ τον Μάρτιο του 2014 και δεν προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής λόγω οριακά μικρής έκτασης του νησιού. Η υφυπουργός δεσμεύτηκε να δει το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ αλλά τόνισε στον δήμαρχο ότι η οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους νόμους του κράτους και ότι από την θέση της δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στη δικαιοσύνη. Παρότρυνε δε τον δήμαρχο να αρχίσει να εξετάζει και άλλου είδους επενδύσεις συμβατές με το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής , όπως π.χ. κατασκευή κατασκηνώσεων κ.λπ.

Λυπούμαστε που μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για εντελώς άλλους σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου για να αλλοιώσει την αλήθεια και να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου