ΤΟΠΙΚΑ

«Καψώνι» για το δάνειο

καψώνι-για-το-δάνειο-851206

Σε… καψώνι το τελευταίο 48ωρο έχει υποβάλει η Περιφέρεια το Δήμο Βόλου για την έγκριση της απόφασης που έλαβε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το δάνειο των 4.950.000 που αιτείται ο Δήμος Βόλου για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες δύο μέρες στελέχη της Περιφέρειας είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη του Δήμου Βόλου αλλά και με τον ίδιο το Δήμαρχο, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για τη νομιμότητα της απόφασης.
Ειδικότερα από την Περιφέρεια ζητήθηκαν διευκρινίσεις αν το δάνειο που ζητά ο Δήμος απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου ή ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δ.Σ. Βόλου. Οι διευκρινίσεις που ζήτησε η Περιφέρεια είχαν ως αποτέλεσμα να διακινείται χθες το πρωί από τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου, που από σήμερα προχωρούν σε κατάληψη του Δημαρχείου για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ότι «δεν εγκρίνεται το δάνειο από την Περιφέρεια». Την είδηση διέψευσε λίγες ώρες αργότερα ο Γενικός Διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Νίκος Παλαμιώτης, που έλεγε ότι το άρθρο 176 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων είναι σαφές πως για τη λήψη δανείου μέχρι 5.000.000 ευρώ και για Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για δάνεια άνω των 5.000.000 ευρώ. Επιπλέον ο κ. Παλαμιώτης διευκρίνισε ότι το δάνειο δεν χορηγείται για δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αλλά υλοποίηση του Διετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει υπογράψει ο Δήμος με κάθε Επιχείρηση Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Δήμου η έγκριση της απόφασης από την Περιφέρεια για τη λήψη του δανείου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα . Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις του Δήμου τόσο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο και με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, από τις οποίες θα ζητηθούν προσφορές προκειμένου να επιλεγεί η συμφερότερη για το Δήμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου