ΤΟΠΙΚΑ

Της παράκαμψης… στο Πήλιο

της-παράκαμψης-στο-πήλιο-500983

Εκτός από τη χάραξη του Περιφερειακού Βόλου μέχρι την Αγριά, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε μελετήσει την παράκαμψη των παραλιακών οικισμών του Πηλίου κατά τμήματα. Μια μελέτη που δεν παρουσιάστηκε ποτέ σύμφωνα με τον αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά.

Χθες σε σύσκεψη στη Νομαρχία μελετητές άνοιξαν τα σχέδιά τους για ένα από τα τμήματα της εθνικής οδού κυκλώματος Πηλίου: το τμήμα από Μαλάκι μέχρι Κορόπη (Δέλτα Αφήσσου). Η αρχική μελέτη θα τροποποιηθεί, καθώς χρειάζεται εναλλακτική παράκαμψη του οικισμού της Κορόπης, αφού η χάραξη πέφτει πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Όμως, τροποποίηση της χάραξης ζήτησαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης κάτοικοι στο Μαλάκι. Διατύπωσαν την ένστασή τους για το γεγονός ότι η παράκαμψη έχει σχεδιαστεί κοντά στον οικισμό τους, στερώντας ζωτικό χώρο για την ανάπτυξή του.

Το πλήθος ενστάσεων και διαφωνιών που έχουν προκαλέσει οι παρακάμψεις των παραλιακών οικισμών θα οδηγήσουν σε μία νέα μελέτη-σκούπα, που θα «ενώσει» όλες τις μελέτες για να καταλήξει στην οριστική χάραξη, ανέφερε ο κ. Ξηρακιάς.

Ενημερώνοντας για τη χθεσινή σύσκεψη, ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπιζόταν στην Κορόπη, όπου «υπάρχουν αντικρουόμενα στρατόπεδα κατοίκων». Διαφωνίες εκφράστηκαν για την αρχική χάραξη κοντά στον οικισμό. Την ίδια ώρα, η αρχαιολογία έδειξε «κόκκινο», καθώς πάνω από τη σημερινή χάραξη έχει οριοθετήσει τρεις ενότητες αρχαιολογικών χώρων. Στη μία από αυτές οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό η σκαπάνη να αναδείξει το μνημείο του Κοροπαίου Απόλλωνος.

Συμφωνήθηκε η επιλογή της δεύτερης χάραξης, που θα παρακάμπτει έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους και θα είναι μακριά από τον οικισμό. Εάν πάλι η εκσκαφή πέσει σε νέα αρχαιολογικά ευρήματα, τότε ίσως χρειαστεί νέα τροποποίηση.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά, οι περιβαλλοντικοί όροι μπορούν να εκδοθούν άμεσα. Ο μελετητής μπορεί να προχωρήσει στην οριστική μελέτη και εάν βρεθεί κονδύλι, το έργο είναι έτοιμο για κατασκευή.

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση που θα έπρεπε να γίνει εδώ καιρό ώστε να είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι των περιοχών, από τις οποίες διέρχεται η χάραξη του νέου δρόμου.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται το θέμα του συγκεντρωτικού κράτους που σχεδιάζει στην Αθήνα, χωρίς να τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Ξηρακιάς.

Από τη συζήτηση αποδείχτηκε ότι για τις προτάσεις του υπουργείου, όσον αφορά στη χάραξη του δρόμου, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες σε δύο βασικούς οικισμούς στο Μαλάκι και την Κορόπη.

«Η σύσκεψη, με τη συμμετοχή των κατοίκων, των Δημοτικών Αρχών, των υπηρεσιών, κατέληξε σε συμφωνία όσον αφορά στην Κορόπη, ενώ για τον οικισμό Μαλάκι συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η τροποποίηση τμήματος της χάραξης που θα απομακρύνεται περισσότερο από το σημερινό οικισμό. Η ΝΑΜ θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις αυτές στο Υπουργείο και θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της μελέτης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου