ΤΟΠΙΚΑ

Νομικά κινούνται 350 κάτοικοι

νομικά-κινούνται-350-κάτοικοι-500958

Βέτο στα σχέδια του δήμου Νέας Αγχιάλου για κατασκευή ράμπας καθέλκυσης σκαφών στη θέση Αλωνάκι βάζουν 350 περίπου κάτοικοι της περιοχής για ακόμα μια φορά, καθώς με νέα μελέτη ο δήμος Νέας Αγχιάλου προσπαθεί να προωθήσει την κατασκευή του έργου. Χθες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ασφαλιστικά μέτρα.

Οι φωνές αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής Αλωνάκι της Νέας Αγχιάλου για τη ράμπα σκαφών ακούγονται καιρό τώρα, όταν με κατά πλειοψηφία απόφαση το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την κατασκευή του έργου με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να προσφύγουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά της απόφασης.

Η προσφυγή έγινε δεκτή, ανακόπτοντας ουσιαστικά την κατασκευή του έργου. «Ο δήμος επιχειρεί ξανά ωμά να παρέμβει στην ευαίσθητη αυτή περιοχή για μια πλήρη καταστροφή του μοναδικού εναπομείναντος καθαρού χώρου, όπου καθημερινά λούονται εκατοντάδες άνθρωποι και δη ηλικιωμένοι, ενός χώρου που υπάρχουν εκατοντάδες αχινοί και αποτελεί καταφύγιο ψαριών» αναφέρει ο Νίκος Λυμτσιούλης, κάτοικος της περιοχής.

Ουσιαστικά ο δήμος προωθεί την κατασκευή μιας προβλήτας με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα λιμανάκι σε απόσταση 100 μέτρων από το υπάρχον για να αράζουν και να προσδένονται σκάφη.

Αν και οι αποφάσεις για το εν λόγω έργο ακυρώθηκαν, όπως τονίζει ο κ. Λυμτσιούλης, «ο δήμος επανέφερε υπογείως το θέμα με μελέτη περιβαλλοντικών όρων από την ΤΥΔΚ που δεν είναι υπογεγραμμένη από τον συντάξαντα και μη θεωρημένη από τον διευθυντή».

Μόλις έγινε αυτό γνωστό στους κατοίκους άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσφυγή ωστόσο που απορρίφθηκε. «Είναι απαράδεκτο αυτό», αναφέρει ο κ. Λυμτσιούλης και προσθέτει πως «η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή της ονομαζόμενης ράμπας που την υπέγραψε η αντινομάρχης περιβάλλοντος έλαβε υπόψη την ακυρωμένη απόφαση κατασκευής του λιμεναρχείου, την ακυρωμένη απόφαση της περιφέρειας για την παραχώρηση χρήσης, αλλά δεν έλαβε υπόψη ότι θα καταστρέψει το έργο με την υλοποίηση του».

Ειδικότερα από την κατασκευή της ράμπας εγκυμονείται κίνδυνος κυκλοφοριακών προβλημάτων, μόλυνσης της θάλασσας και της παραλιακής ζώνης, προβλήματα όχλησης καθώς και ατυχήματα εντός και εκτός θαλάσσης με απώλειες ζωών και ακρωτηριασμούς. «Η δημιουργία του τερατουργήματος θα καταστρέψει οριστικά την περιοχή και θα επέλθει τεράστια οικολογική καταστροφή», τονίζει ο κ. Λυμτσιούλης.

Να αναφερθεί ότι υπάρχει ειδικός χώρος για τα σκάφη στο λιμάνι της περιοχής και χώρος για την κατασκευή της ράμπας στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, σημείο στο οποίο δεν θα δημιουργούνται προβλήματα, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει και ανταποδοτικά.

Οι κάτοικοι χθες εκτός από τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν απέστειλαν και σχετικό έγγραφο στην Εισαγγελία Βόλου, την Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας «την επιβολή κυρώσεων διότι όλα αυτά εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου