ΛΑΡΙΣΑ

Προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα για λόγους υγείας

προσπαθούν-να-κόψουν-το-κάπνισμα-για-λ-500512

Το 35% το καταφέρνει σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ. που διοργανώνει πάρτι για όσους έκοψαν το τσιγάρο

Λόγοι υγείας, κυρίως, φέρνουν στο κατώφλι του ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολίτες που δίνουν αγώνα για να απεξαρτηθούν από τη βλαβερή για τον οργανισμό συνήθεια. Μάλιστα το 35% των πολιτών καταφέρνει να κόψει το κάπνισμα.

Την Πέμπτη 28 Μαΐου μετά τις 7 το βράδυ οργανώνεται από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κλίμαξ πάρτι στην οδό Ηφαίστου 2 και Βενιζέλου στη Λάρισα, απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο, για όσους διέκοψαν το κάπνισμα στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος της κλινικής, μόνοι τους ή επίσης θέλουν να στρατευθούν στον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και επιτέλους την εφαρμογή του νόμου.

Στο καφέ-wine bar Κλίμαξ μπορεί κανείς να απολαύσει αποκλειστικά χειροποίητα προϊόντα. Λειτουργεί με αυτοεξυπηρέτηση και το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στους εσωτερικούς χώρους του. Είναι ίσως από τους μοναδικούς χώρους στην πόλη που εφαρμόζει το νόμο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Το τελευταίο διάστημα διαθέτει χώρους για εκδηλώσεις και προσεγμένα δείπνα.

Το Ιατρείο Διακοπής καπνίσματος του Π.Π.Ν. Λάρισας, εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Τρίτη απόγευμα.

Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ανέρχεται στο 35%. Η πλειονότητα των καπνιστών που το επισκέπτεται ενημερώνεται για την ύπαρξη του ιατρείου από κάποιο ασθενή (ή φίλο ή συγγενή του ασθενή), το 9,7% από τα ΜΜΕ, το 4,7% από έντυπο υλικό ή αφίσες στο χώρο του Νοσοκομείου και το 12,8% έπειτα από σύσταση γιατρού. Οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (26,3%), φοβούνται πιθανό πρόβλημα υγείας στο μέλλον (5,2), έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (16,3%), είναι εξαρτημένοι (15,8%), για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους (3,8%), γιατί τους πιέζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον (3,2%) και γατί έχουν οικονομικό πρόβλημα (1,3%).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

«Στην Πνευμονολογική Κλινική πιστεύουμε ότι πρέπει να επιβραβεύονται οι χώροι διασκέδασης που εφαρμόζουν τον νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος. Ευχαριστούμε πολύ το Κλίμαξ που δέχθηκε να συνδιοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση και να βοηθήσει με την απόδοση ποσού 1 ευρώ από κάθε ποτό κατά τη διάρκεια του πάρτι για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου της Κλινικής εναντίον του καπνίσματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου