ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Γεροντής: «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού»

κωνσταντίνος-γεροντής-είμαστε-στο-χ-500285

Υπογράμμισε ο διακεκριμένος συγγραφέας κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του στο Βόλο

Την πεποίθηση ότι μια σειρά λαθών οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την πτωτική πορεία που διανύει σήμερα, εξέφρασε χθες ο διακεκριμένος συγγραφέας Κωνσταντίνος Γεροντής από το Βόλο, εκφράζοντας φόβους ότι «θα είναι τραγική η κατάσταση της χώρας» εάν σημειωθεί σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και έξοδος από το ευρώ.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος Θανάσης Χαρμάνης και η Αρχιτέκτων -Μηχανικός Εύη Αδαμάκη.

Ο κ. Χαρμάνης επεσήμανε από την πλευρά του ότι ο συγγραφέας «με τις προτάσεις που διατυπώνει στο βιβλίο του, τέμνει το θέμα δημοκρατία και δημόσια διοίκηση και προτείνει λύσεις οι οποίες πραγματικά είναι εφικτές και εφαρμόσιμες. Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο, σημείωσε, για τον αναγνώστη, το οποίο προβληματίζει όμως ιδιαίτερα και καλό θα ήταν να προβληματίσει και κάποιους πολιτικούς».

Η κ. Αδαμάκη τόνισε, αντίστοιχα, ότι «είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο από έναν έντιμο και ελεύθερο άνθρωπο, έναν ενεργό πολίτη που έχει τις αγωνίες, τις οποίες έχουμε όλοι μας και τις εκφράζει. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς κομματικές αγκυλώσεις και ταυτόχρονα βαθιά Ευρωπαϊστής».

Η παρουσίαση του αμιγώς πολιτικού βιβλίου «Επαναθέσμιση της Ελληνικής πολιτείας» έθεσε προβληματισμούς και ανέδειξε προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γεροντής, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, «λόγω της έλλειψης ενιαίας πολιτικής γραμμής στο κόμμα που κυβερνάει τη χώρα αφενός και της πρόθεσης συνέργειας της αντιπολίτευσης, σε μια εθνική υπόθεση αφετέρου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός ερευνητής ανέτρεξε στη λανθασμένη πορεία που ακολούθησε η πολιτική ηγεσία τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, η οποία «οδήγησε αυτό τον τόπο στην περιπέτεια που ζούμε σήμερα» και ένα πολύ βασικό στοιχείο που «ευθύνεται» για την σημερινή κατάσταση, «ήταν το πελατειακό σύστημα εξουσίας» κατά τον ίδιο. Αιτιολογώντας τη θέση του, ο κ. Γεροντής ανέφερε ότι «δεν είχε ισονομία, δεν είχε δικαιοσύνη και αυτοδυναμία ο Ελληνας πολίτης. Δεν του επέτρεπαν να λειτουργήσει και κατ’ επέκταση, γι’ αυτό το λόγο δεν λειτούργησε ούτε η Δημοκρατία».

Κληθείς να σχολιάσει τις σύγχρονες εξελίξεις, ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι «ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή υπάρχει μια σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες του τόπου» για να προσθέσει ότι «δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμαστε, οι πολίτες, με εναλλασσόμενες εικόνες, άλλοτε αισιόδοξες και άλλοτε απαισιόδοξες».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος,

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου