ΤΟΠΙΚΑ

Τουρισμός: Απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας

τουρισμός-απαιτήσεις-εκτός-πραγματι-500274

Προβληματισμός των ξενοδόχων για τη «ρήτρα χρεοκοπίας» που ζητούν tour operators

Εντονες αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό στο χώρο των ξενοδόχων προκαλούν τα σενάρια περί ρήτρας χρεοκοπίας που προσανατολίζονται να ζητήσουν πολλά ξένα τουριστικά γραφεία για να διασφαλιστούν λόγω της οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα.

«Μην υπογράψει κανένας συνάδελφος την ρήτρα χρεοκοπίας γιατί είναι ρήτρα ψυχολογικής υποβάθμισης της ξενοδοχίας» απαντά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο αντιπρόεδρος του ΞΟΕ Κώστας Λεβέντης.

Σε επίπεδο ξενοδοχείων τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στη νησιωτική αλλά και τις Βόρειες Σποράδες, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τέτοια κρούσματα, ωστόσο οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να «απαντήσουν» αντιστρέφοντας το αίτημα και ζητώντας εκείνοι «ρήτρα» καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ντόπιοι ξενοδόχοι, υπέστησαν οικονομική ζημιά από γραφεία… που ξέμειναν στο δρόμο.

Το θέμα ανέκυψε όταν από στόμα σε στόμα, διέρρευσε ότι πολλοί «tour operators» υποχρεώνουν τους συνεργάτες τους και τους ξενοδόχους στην Ελλάδα να συμπεριλάβουν «ρήτρα χρεοκοπίας» στα συμβόλαια που υπογράφουν, ενώ ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για την περίπτωση Grexit και αλλαγών στον ΦΠΑ. Με τη συγκεκριμένη ρήτρα -όπως υπογραμμίζεται- ο ξένος διοργανωτής θα έχει το δικαίωμα ακύρωσης του συνεδρίου χωρίς να υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στο ξενοδοχείο, στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ξένων οργανισμών θέτουν ζητήματα πρόσθετων διασφαλίσεών τους στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Επίσης οι οικονομικοί όροι των συμβολαίων σχετίζονται και με τις δρομολογούμενες μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Πρόκειται για «αστείες απαιτήσεις που δεν αντέχουν κριτικής. Δεν είναι δυνατόν να απαιτηθεί κάτι τέτοιο και ειδικά όταν πολλές ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα τουριστικών γραφείων του εξωτερικού και υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά. Με αυτή τη λογική γιατί να μην είμαστε εμείς εκείνοι που θα ζητούμε ρήτρα χρεοκοπίας» αναρωτήθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κώστας Λεβέντης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Θωμάς Κοκολάκης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής στα νησιά των Σποράδων δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα καθώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο μεγάλης δυναμικότητας. Για παράδειγμα αναφέρουμε νησιά όπως η Ρόδος ή η Κρήτη όπου εκεί το κάθε ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι δυναμικότητας 500 και 600 κλινών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου