ΤΟΠΙΚΑ

Ενδυνάμωση σχέσεων Βόλου – Κάτω Ιταλίας

ενδυνάμωση-σχέσεων-βόλου-κάτω-ιταλί-49990

Με στόχο τη διάσωση των «Γκρεκάνινων» της γλώσσας των Ελληνόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας

Πρόσκληση που έγινε αποδεκτή να συμμετάσχουν στο τοπικό Φεστιβάλ Κάτω Ιταλίας των Ελληνόφωνων χωριών απηύθυναν στο Δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο τα μέλη του συγκροτήματος «Asteria» που ήρθαν στο Βόλο και παρουσίασαν μια εξαίσια μουσικοχορευτική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Το συγκρότημα «Asteria» με υπεύθυνο τον Τζιόρτζιο Βιντσέντσο Φιλιέρι ζει και δημιουργεί στην Απουλία της Κ. Ιταλίας όπου μιλούν τη «Γκρίκο» – γλώσσα με ρίζες στα βάθη των αιώνων με έντονα ελληνικά στοιχεία που έχει αναγνωριστεί από το Ιταλικό κράτος αλλά κινδυνεύει από εξαφάνιση. Η επαφή τους με το Βόλο έγινε με την καθηγήτρια φιλόλογο Βασιλική Παπατσαρούχα και το σύζυγό της Γιώργο Μολόχα που υποστήριξε οικονομικά την έλευση και φιλοξενία των καλλιτεχνών στο Βόλο.

Μιλώντας ιδιότυπα τη γλώσσα την Ελληνική και συνοδευόμενοι από την επίτιμο Υποπρόξενο της Ιταλίας στο Βόλο τη δικηγόρο Κατερίνα Τσόπελα, ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου όπου τους υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή και έγιναν δεκτοί από το Δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο στον οποίο, αφού προσκάλεσαν στο τοπικό Φεστιβάλ, υπέβαλαν και την πρότασή τους για αδελφοποίηση σχολείων του Βόλου και της Κάτω Ιταλίας με στόχο τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας με τη διδασκαλία της λαμβάνοντας την υπόσχεση για ανταπόδοση της επίσκεψης και αναμνηστικά δώρα.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος δεσμεύθηκε για προώθηση των διαδικασιών με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ενώ από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού Τοκαλή εξέφρασε την προσωπική της διάθεση για ενδυνάμωση των σχέσεων για να μη χαθούν τα «Γκρεκάνικα», τα ελληνικά της Κ. Ιταλίας με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και την έναρξη ταξιδιών τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα:

Σε κίνδυνο εξαφάνισης τα Γκρεκάνικα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου