ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστικοί αντιπρόσωποι έθεσαν πλήθος θεμάτων για τις εκλογές

δικαστικοί-αντιπρόσωποι-έθεσαν-πλήθ-499344

Εως αργά προχθές το μεσημέρι συνεχιζόταν το σεμινάριο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για την προετοιμασία των εκλογών

Παρουσία εκατοντάδων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και δικαστικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Βόλου το σεμινάριο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για τις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαΐου.

Το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αχιλλέας Θεοχάρης, που ήταν και ο βασικός ομιλητής, ενημέρωσε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους για τις εκλογές και τα θέματα που τέθηκαν ότι ήταν ενδεχόμενο να κληθούν να αντιμετωπίσουν με δεδομένο ότι στις επικείμενες εκλογές τα εκλογικά τμήματα είναι χωρισμένα σε Α’ και Β’, ενώ σε περιοχές με κάτω των 300 κατοίκων έχουν τέσσερις κάλπες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μέχρι αργά το μεσημέρι, ενημέρωσε ότι στα τμήματα Α’ οι εκλογείς θα ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές, ενώ στα τμήματα Β’ για δημοτικές εκλογές και κοινοτικές.

Στις ευρωεκλογές υπάρχουν κάποια είδη εκλογέων που δεν ψηφίζουν επομένως υπάρχει διάκριση που πρέπει να γίνει στα εκλογικά βιβλία, στα πρωτόκολλα ψηφοφορίας και τα βιβλία πράξεων ανάμεσα στις δύο διαδικασίες, των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών.

Οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές όπως και οι στρατιωτικοί που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σαν τους ετεροδημότες αν δεν προσκομίσουν βεβαίωση οι στρατιωτικοί ότι δεν είναι εγγραμμένοι, δεν μπορούν να ασκήσουν και δικαίωμα ψήφου.

Αντίστοιχα στις δημοτικές – κοινοτικές εκλογές υπάρχουν κάποια θέματα που αφορούν στα ψηφοδέλτια.

«Ειδικά στον δήμο Βόλου που αποτελείται πλέον από εννέα πρώην δήμους ο κάθε συνδυασμός έχει και εννέα διαφορετικά ψηφοδέλτια. Επομένως τέθηκαν κάποια ζητήματα όπως τι θα συμβεί εάν υπάρχουν στη κάλπη ψηφοδέλτια από τη μία δημοτική ενότητα στην άλλη, ή τι θα συμβεί αν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί στην πρώτη ενότητα και όχι στη δεύτερη, αν θα είναι γενικά έγκυρα ή ολικά άκυρα τα ψηφοδέλτια.

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε ψηφοφόρος θα ενημερώνεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο με βάσει τις εγκυκλίους και τις οδηγίες που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση που έγινε, στις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές στα ψηφοδέλτια αναγράφονται ο αριθμός των σταυρών που μπαίνουν στα ψηφοδέλτια. Στις περιφερειακές και στις ευρωεκλογές δεν αναγράφεται. Για τη Μαγνησία έχουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς για τις περιφερειακές εκλογές και για τις ευρωεκλογές επίσης μέχρι τέσσερις. Εάν μπει σταυρός μπροστά από τον υποψήφιο περιφερειάρχη είναι ως μη διαβαζόμενος όμως το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.

Αντίστοιχα στην εκλογική περιφέρεια Βόλου οι σταυροί που μπαίνουν είναι μέχρι τρεις, στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες είναι ένας σταυρός και στα τοπικά δύο σταυροί.

Οι ευρωεκλογές κατεβάζουν στη Μαγνησία 33 κόμματα από 40 που περιλαμβάνει η ανακήρυξη. Στην Περιφέρεια αντίστοιχα οι συνδυασμοί είναι οκτώ.

Επισημαίνεται ότι το λευκό δεν προσμετράται στα έγκυρα. Η ψηφοφορία είναι από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Οι ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή το δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο οποιουδήποτε οργανισμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου