ΤΟΠΙΚΑ

Τα… εμπόδια του Καλλικράτη

τα-εμπόδια-του-καλλικράτη-499105

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημαρχείο του Βόλου με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Γ. Κουρτίνα με τους ομολόγους του στους όμορους ΟΤΑ που συνενώνονται με τον Καλλικράτη στο νέο και διευρυμένο Δήμο, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας από την πρώτη του Νέου Ετους, ήλθε να καταδείξει τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι μικροί ΟΤΑ σε σύγκριση με το μητροπολιτικό Δήμο. Διαφορετικές ταχύτητες οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έχουν εμπεδώσει διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπίες, που έχουν παγιωθεί και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη…

Η σύσκεψη ήταν αρκετά αποκαλυπτική καθώς αποδείχθηκε ότι οι περισσότεροι Δήμοι στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας έχουν το ελάχιστο δυνατό μόνιμο προσωπικό, ότι υπάρχουν περιοχές με ένα τεράστιο αγροτικό δίκτυο που ελάχιστα συντηρείται, ότι υπάρχουν επίσης ολόκληρες περιοχές δίπλα στη Νέα Ιωνία, όπως το Κλήμα, η Γκιώνη, η Λουμπάρδα, το Λουζίνικο κ.α., όπου δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων από το Δήμο ή την Κοινότητα, αλλά από τους ίδιους τους κατοίκους, ενώ τέλος υπάρχουν και ολόκληρες περιοχές όπως ο Άγιος Βλάσιος, ο Άγιος Λαυρέντιος και η Μακρινίτσα, όπου η αποκομιδή της Καθαριότητας μέσα στα καλντερίμια γίνεται από ιδιώτες με ζώα!!!

Τα παραπάνω προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι όμως τα μοναδικά. Θα λέγαμε καλύτερα ότι αποτελούν την κορυφή του… παγόβουνου από τη σωρεία των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Δήμαρχος Βόλου και η νέα Δημοτική Αρχή. Τα ίδια και ακόμη πιο σύνθετα είναι τα προβλήματα στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι αντιρρήσεις για παράδειγμα που εκφράζουν οι κάτοικοι των όμορων ΟΤΑ (Πορταριά, Μακρινίτσα και Ιωλκός) στην απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να τιμολογηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές με τις κλίμακες που τιμολογούνται σήμερα οι κάτοικοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας για την αποχέτευση (σ.σ. : όχι για την ύδρευση), δίνει το στίγμα για τη διαφορά νοοτροπίας που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στους περισσότερους Δήμους που συνενώνονται με το Δήμο Βόλου δεν υπάρχει σήμερα δίκτυο αποχέτευσης, ενώ τα νερά τρέχουν άφθονα και χρησιμοποιούνται χωρίς ιδιαίτερη φειδώ από τους κατοίκους τους, που πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό τίμημα στον οικείο Δήμο. Περίπου 50 ευρώ το χρόνο. Είναι άγνωστο πώς θα δεχθούν οι κάτοικοι της Αγριάς, της Αρτέμιδας, της Πορταριάς, της Ιωλκού και της Μακρινίτσας, όταν η ΔΕΥΑΜΒ τους στείλει το λογαριασμό και για κατανάλωση μόλις 30 κυβικών τους χρεώσει 50 ευρώ, όχι το χρόνο, αλλά το τρίμηνο.

Οι ίδιες διαφορές παρατηρούνται και στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας οι οποίες ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μας αποστέλλονται κάθε δίμηνο. Η ΔΕΗ ζητά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε έτους από κάθε ΟΤΑ τα νέα αναπροσαρμοσμένα τέλη προκειμένου αυτά να ενσωματωθούν στους λογαριασμούς του επόμενου χρόνου. Στο Δήμο Βόλου υποστηρίζουν ότι στα ανταποδοτικά τέλη οι όποιες τριβές μεταξύ των συνενούμενων ΟΤΑ θα υπερπηδηθούν, καθώς ο νόμος παρέχει την ευχέρεια στους Δήμους, να διαμορφώνουν επτά διαφορετικές ζώνες ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Ο νόμος άλλωστε επιτρέπει όπως οι νέοι Δήμοι λειτουργήσουν τους δύο πρώτους μήνες του 2011 με δωδεκατημόρια και με βάση τον προϋπολογισμό του προηγούμενου χρόνου και με τη νέα Δημοτική Αρχή να αποφασίζει το Μάρτιο για τα νέα ανταποδοτικά τέλη που θα ισχύσουν το 2011. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συνταχθεί και ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του νέου Δήμου Βόλου, όπως και των υπόλοιπων Δήμων της χώρας που προκύπτουν από τον Καλλικράτη. Για το σκοπό αυτό δεν έχει υπάρξει ακόμη διευκρινιστική εγκύκλιος για τον τρόπο που θα συνταχθούν οι νέοι ΟΕΥ, αν και υπάρχουν ήδη ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα ζητήματα στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προς το παρόν εκείνο που πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες, ενόψει του Καλλικράτη, είναι η προκήρυξη για την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων. Μία εργασία που σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου μέσα στο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν δοκιμές για την απρόσκοπτη εφαρμογή των ενιαίων συστημάτων και στους εννιά Δήμους που συνενώνονται στο νέο Δήμο Βόλου από την πρώτη του νέου έτους . Το κόστος ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων για το νέο Δήμο Βόλου είναι συνολικού προϋπολογισμού 152.000 ευρώ, με τη σχετική πίστωση να επιβαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης .

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου