ΤΟΠΙΚΑ

Τέχνες μαθαίνουν γυναίκες με πανεπιστημιακές περγαμηνές

τέχνες-μαθαίνουν-γυναίκες-με-πανεπισ-495285

Αυξητική τάση σημειώνει η συμμετοχή γυναικών της περιοχής μας στα τμήματα της ΧΕΝ Βόλου, με έμφαση στην κοπτική-ραπτική, το κόσμημα, τη ζωγραφική και την Αγιογραφία. Δεκάδες συμπολίτισσες, ηλικίας 20 έως 60 ετών, με Πανεπιστημιακές περγαμηνές και μη, στρέφονται πλέον με έκδηλο ενδιαφέρον στις παραδοσιακές τέχνες, προκειμένου είτε να ενισχύσουν το κύριο εισόδημά τους, είτε να εξασφαλίσουν απασχόληση σε εποχές κρίσης και καλπάζουσας ανεργίας.

Οι αιτήσεις εγγραφής στα παραπάνω τμήματα της ΧΕΝ Βόλου αυξάνονται διαρκώς, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος του τοπικού τμήματος, Πηνελόπη Παπαθανασίου: «υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αρκετές γυναίκες προτιμούν το τμήμα κοπτικής-ραπτικής και οπωσδήποτε υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, ο οποίος είναι ο σπουδαιότερος, τουλάχιστον στην εποχή που ζούμε. Τα προγράμματα που υλοποιούμε και οι γνώσεις που αποκτούν οι γυναίκες που συμμετέχουν, μπορούν ούτως ή άλλως να αξιοποιηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς. Μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα, προσθέτει η ίδια, από τα οποία μπορούν να αποκομίσουν έσοδα, συμμετέχοντας, για παράδειγμα, στα τμήματα κοπτικής-ραπτικής, κοσμήματος, Αγιογραφίας ή ζωγραφικής».

Το παραπάνω γεγονός μεταφράζεται ως αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και παράλληλα ως προσπάθεια εξασφάλισης ενός μικρού εισοδήματος. «Οι ομάδες που έχουμε, δεν υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να γεμίσει ο ψυχικός κόσμος των γυναικών, για να αισθανθούν όμορφα, αλλά γίνεται και με κάποιο σκοπό βιοποριστικό», υπογραμμίζει η κ. Παπαθανασίου.

Οι περισσότερες γυναίκες επιδιώκουν να ασχοληθούν με επαγγέλματα που τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην και παράλληλα τις καθιστούν δημιουργικές. Αξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι στη διάρκειας της χρονιάς εγγράφονται δεκάδες συμπολίτισσες στα τμήματα που λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος αισθητικής που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η πρόεδρος της ΧΕΝ Βόλου: «υπάρχουν γυναίκες που δεν ενημερώνονται για τα προγράμματα της ΧΕΝ από την αρχή της χρονιάς, οπότε εγγράφονται σταδιακά και συνήθως το δίμηνο Απρίλιος – Μάϊος έχουμε πολύ περισσότερα άτομα απ’ ότι όταν ξεκινάμε».

Το τοπικό τμήμα δημιουργήθηκε το 1982 και διευρύνει διαρκώς το πεδίο δράσης του, θέτοντας παράλληλα στόχους με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα. «Αυτό το οποίο κυρίως συζητάμε, είναι να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, στον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο ζουν και διαβιούν», υπογραμμίζει η ίδια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «οι γυναίκες που έρχονται στη ΧΕΝ, μπορεί να έχουν μια κύρια δουλειά, αλλά αναζητούν και κάτι δευτερεύον, προκειμένου να γεμίσουν μεν το χρόνο τους, αλλά να είναι παράλληλα και αποδοτικό για τις ίδιες».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου