ΤΟΠΙΚΑ

Ποιήματα, σβάστικες και… γάιδαροι στα ψηφοδέλτια στη Μαγνησία

ποιήματα-σβάστικες-και-γάιδαροι-στα-494769

Τα διαφορετικά μηνύματα των ψηφοφόρων στις εκλογές

Με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο και ευρηματικό τρόπο εξέφρασαν για άλλη μία φορά ψηφοφόροι την αποδοκιμασία τους στις εκλογές. Δικαστικοί αντιπρόσωποι βρήκαν ψηφοδέλτια με ποιήματα, ζωγραφιές, αλλά και σκίτσα με άσεμνο περιεχόμενο και σύμβολα που προκαλούν αποτροπιασμό.

Σε φακέλους και των ευρωεκλογών και των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών αρκετά ψηφοδέλτια είχαν ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Μερικά από τα άκυρα ψηφοδέλτια στον Βόλο είχαν σύμβολα ναζιστικού περιεχομένου, αφού κατά το άνοιγμα των φακέλων διαπιστώθηκε ότι αυτά είχαν ζωγραφισμένες σβάστικες. Παράλληλα δεν έλειψαν και τα μηνύματα με ποδοσφαιρικό περιεχόμενο, έκφρασης αγάπης για μία συγκεκριμένη ομάδα και πιο συγκεκριμένα για τον Ολυμπιακό.

Από τις πιο «ωραίες» ζωγραφιές πάντως που έφτιαξαν ψηφοφόροι για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους με περιεχόμενο που να προκαλεί παράλληλα και γέλιο και ευφορία και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές καθώς η καταμέτρηση των ψήφων με τις σημαντικές ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές εξαντλούσε τις δυνάμεις, αφορούσε σε έναν χαριτωμένο γάιδαρο που βρέθηκε σε κάλπη του Βόλου.

Σε πολλές περιοχές της Μαγνησίας στο σύνολο των δήμων οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ήρθαν αντιμέτωποι με μηνύματα ορισμένων ψηφοφόρων που είχαν διαφορετικό περιεχόμενο.

Σε εκλογικό τμήμα της Νέας Αγχιάλου το άνοιγμα εκλογικού φακέλου περιελάμβανε ένα ποίημα. «Να μας σώσει ο Θεός», ήταν μερικά από τα λόγια του που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα σε δικαστικό αντιπρόσωπο.

Άλλος φάκελος περιελάμβανε συρραμμένα δύο ψηφοδέλτια, δίνοντας πολιτικό μήνυμα. Το ένα ψηφοδέλτιο ήταν της Ελληνικής Λύσης και το άλλο το ΛΑΟΣ. Στα μηνύματα με πολιτικό περιεχόμενο δεν έλλειψε και η διατύπωση ακραίας αποδοκιμασίας. Σε τμήμα του Πλατάνου ο δικαστικός αντιπρόσωπος μέτρησε τρία ψηφοδέλτια με το άνοιγμα ενός φακέλου. Ο εκλογέας είχε επιλέξει ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και κατονόμαζε τους υποψήφιους τους «προδότες».

Παράλληλα όπως σε κάθε διαδικασία εκλογική διαδικασία έτσι και στην προχθεσινή υπήρξαν και ψηφοφόροι που έφτιαξαν στα ψηφοδέλτια σκίτσα με άσεμνο περιεχόμενο, ενώ σε άλλη περίπτωση στον Βόλο υπήρξε ψηφοφόρος που επέλεξε να βάλει στο ψηφοδέλτιό του φυλλάδια εστιατορίων.

Στο Βελεστίνο σε λευκό ψηφοδέλτιο υπήρχε χαραγμένο το γράμμα Χ ενώ άλλος εκλογέας επέλεξε να σταυρώσει ολόκληρο το ψηφοδέλτιο. Ακόμη στη Νεάπολη υπήρξε λευκό ψηφοδέλτιο στο οποίο είχε σχηματιστεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Να επισημανθεί πάντως ότι στο εκλογικό τμήμα στις φυλακές Κασσαβέτειας δεν υπήρχε ούτε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου