ΤΟΠΙΚΑ

Σε φέσια οι συντάξεις ~ Βερεσέ οι αγορές από τη 10η μέρα κάθε μήνα

σε-φέσια-οι-συντάξεις-βερεσέ-οι-αγορές-494378

Σκληρό αγώνα δίνουν για την επιβίωση οι περιπτερούχοι

Σε οφειλές σε περίπτερα και φούρνους, βενζινάδικα και μπακάλικα, ακόμη και καταστήματα με χρώματα πήγαν τη χθεσινή πρώτη μέρα πληρωμής, οι συντάξεις του ΙΚΑ… Ολόκληρη η αγορά περίμενε την πληρωμή των συνταξιούχων και ανακουφίστηκε με την καταβολή τους καθώς από την 10η μέρα κάθε μήνα οι αγορές γίνονται βερεσέ…

Οπως είπε ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Μαγνησίας Βασίλης Τόπας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων οφειλές ύψους από 50 έως και 500 ευρώ (!) σε περίπτερα «περίμεναν» να πληρωθούν χθες με την καταβολή των συντάξεων.

«Δεν υπάρχει χρήμα. Παντού, στους φούρνους, τα βενζινάδικα, τα μπακάλικα υπάρχουν φέσια. Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν δραματικά και πλέον δεν επαρκούν. Ο κόσμος αγοράζει τσάμπα από τσιγάρα μέχρι παγωτά» σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ότι τα οικονομικά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο καθώς η κίνηση είναι παγωμένη το τελευταίο 4μηνο. «Ο κόσμος φοβάται επικείμενη χρεοκοπία και δεν ξανοίγεται. Από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα οι απώλειες μεγαλώνουν με αποτέλεσμα ο ένας να χρωστάει στον άλλο. Οι καταναλωτές να χρωστούν σε εμάς κι εμείς στους χονδρέμπορους» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πανελλαδική κινητοποίηση την Κυριακή στη Λάρισα και τόνισε ότι δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη κάτι για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των περιπτερούχων.

Κυρίως αναφέρθηκε στο θέμα των τσιγάρων που αποτελεί καθολικό αίτημα για τον κλάδο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε κυβερνητική δέσμευση. «Δεν μπορεί να εκθέτονται σε δημόσιους χώρους και το κάπνισμα να απαγορεύεται» είπε.

Ο κ. Τόπας εξήγησε ότι ενώ τα τσιγάρα και ο καπνός είναι το μόνο επί της ουσίας έσοδο που έχουν τα περίπτερα και μάλιστα πετσοκομμένο, ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο αυτά να πωλούνται από καταστήματα με διαφορετικό αντικείμενο, από καφετέριες μέχρι τυροπιτάδικα.

«Τα μάρκετ πλέον τα πωλούν στα ταμεία, ενώ είναι γνωστό ότι πρέπει να τα διαθέτουν σε κλειστούς χώρους σε ειδικές προθήκες και πάντως πίσω από τα ταμεία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων είπε ότι το σύνολο του κλάδου αναμένει την κυβερνητική δέσμευση, ενώ επισήμανε ότι πρέπει κάτι να γίνει και να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. «Στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης ακόμη και οι επαγγελματίες που είχαν βιώσιμες επιχειρήσεις και παρέμειναν όρθιοι αντιμετωπίζουν πλέον οικονομικά προβλήματα φοβερά» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου