ΤΟΠΙΚΑ

«Μετωπική» στον Ε-65 πριν τις εκλογές

μετωπική-στον-ε-65-πριν-τις-εκλογές-492724

Προεκλογικές «συγκρούσεις» πάνω στον Ε-65 προκάλεσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάν. Μαγκριώτης, εξαπολύοντας χθες από τη Λάρισα ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας, το έργο του Αχελώου και τα διόδια.

Για τη μερική εκτροπή των νερών του άνω ρου του Αχελώου ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης για τη δημιουργία του σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια. Το Σεπτέμβριο του 2011 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και μετά από τη δημόσια διαβούλευση έξι μηνών θα παρθούν οι τελικές και εξειδικευμένες αποφάσεις.

Το υπουργείο, με βάση πορίσματα ειδικών επιτροπών που μελέτησαν τα θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το σταμάτημα των έργων, κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα αίτημα άρσης της απαγόρευσης των εργασιών, για τα θέματα που αναφέρονται στα πορίσματα.

Για τον Ε-65 ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και απέδωσε τα προβλήματα ο αυτοκινητόδρομος που παρουσιάζει «στη βιασύνη και στην προχειρότητα με την οποία συγκροτήθηκαν οι συμβάσεις και δημοπρατηθήκαν τα έργα, το 2007, λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές του Σεπτέμβρη» και πρόσθεσε:

«Επειδή οι συμβάσεις αυτές κυρώθηκαν με νόμο στη Βουλή, κάθε παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων επιφέρει οδυνηρές ποινικές ρήτρες. Το πιο σημαντικό πρόβλημά τους, είναι η δέσμευση που πήρε η πολιτεία στις συμβάσεις αυτές, να παραδώσει όλα τα γήπεδα ελευθέρα στους κατασκευαστές, σε διάστημα μονό δώδεκα μηνών, από την ημέρα έναρξης της περιόδου παραχώρησης.

Αυτή η δέσμευση είναι πληγή για τα έργα, για το ελληνικό δημόσιο και τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Πώς είναι δυνατόν η προηγούμενη κυβέρνηση να εκτιμούσε ότι μπορούσε σε δώδεκα μήνες να απαλλοτριώσει όλους τους χώρους για όλους τους αυτοκινητόδρομους; Τώρα, χύνει κροκοδείλια δάκρυα αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, περιγράφοντας τα προβλήματα, που ήταν βέβαιο ότι θα υπάρξουν».

Σχετικά με τα διόδια υποστήριξε ότι «τώρα οι υποψήφιοι της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρωταγωνιστούν για την κατάργηση ή μείωσή τους. Έχουμε δεσμευθεί και μέσα από τις διαδικασίες αναθεώρησης των συμβάσεων θα το πράξουμε, και αυτό θα ισχύσει για τα επόμενα 30 χρόνια. Μπορούν λοιπόν να κάνουν υπομονή για τις επόμενες τριάντα μέρες, μέχρι τις εκλογές», είπε ο κ. Μαγκριώτης και κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να τοποθετηθεί επίσημα για το εάν συμφωνεί ή όχι με τη συμβάσεις που επί των ημερών διακυβέρνησής της κύρωσε η Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «εάν στις επόμενες ημέρες δεν τοποθετηθεί, τότε αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη της διπροσωπίας και του λαϊκισμού της».

Αντίδραση Ν.Δ.

«Να σταματήσει το παραμύθι με την προετοιμασία της δημοπράτησης των έργων παραχώρησης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η σύμβαση παραχώρησης του Ε-65 ψηφίστηκε και από εσάς όταν ήσασταν αντιπολίτευση», ήταν η αντίδραση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στην απάντηση προσθέτει ότι «η σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε στη Βουλή συνοδεύονταν από όλες τις τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Τότε δεν διατυπώνατε ενστάσεις για την προετοιμασία και ορθώς, διότι όλες οι μελέτες ήταν πλήρεις» και καταλήγει: «Είστε πια ένα χρόνο στην κυβέρνηση. Έπρεπε να αντιμετωπίσετε τα θέματα αυτά που είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα τέτοιο έργο, όπως και τα θέματα προστριβών μεταξύ της κοινοπραξίας. Αντ’ αυτού καταφεύγετε σε υπεκφυγές ελάχιστα πιστευτές».

Δήλωση Απ. Παπατόλια για το έργο Αχελώου

Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μαγκριώτη χθες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απ. Παπατόλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αίτηση που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο ανάκλησης της αρχικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής των εργασιών του έργου του Αχελώου, ιδίως στα φράγματα Συκιάς και στη Σήραγγα.

«Μία αίτηση ανάκλησης η οποία συνυπογράφεται και από τους φορείς της ΠΑΣΕ. Το σχέδιο διάσωσης του έργου του Αχελώου βρίσκει επιτέλους ανταπόκριση στο Ελληνικό Δημόσιο και ευήκοα ώτα στην Κεντρική Διοίκηση. Μετά από πολύ καιρό μπορούμε να είμαστε πλέον αισιόδοξοι για την πορεία ενός έργου που θα αποτρέψει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου.

Οι ενωτικές και συντονισμένες πρωτοβουλίες της ΠΑΣΕ προκάλεσαν τις σημερινές θετικές εξελίξεις από τις οποίες αντλούν την αισιοδοξία τους όλοι οι Θεσσαλοί πολίτες», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου