ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα πειραματικής αλιείας στον Παγασητικό κόλπο

πρόγραμμα-πειραματικής-αλιείας-στον-49039

Συνεχίζεται και φέτος το ερευνητικό πρόγραμμα Πειραματικής Αλιείας στον Παγασητικό κόλπο, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και υλοποιεί το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διοργάνωση πειραματικής αλιείας με μηχανότρατα στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού κόλπου, εντός του 2022.

Η πειραματική αλιεία είναι σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο της αλιευτικής έρευνας καθώς παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αξιόπιστων χρονοσειρών αλιευτικών δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ποια είδη ιχθύων υπάρχουν σε μια περιοχή και σε ποιες ποσότητες, ώστε να γίνει γνωστό ως ένα βαθμό το μέγεθος των αποθεμάτων στην περιοχή και η οικονομική βιωσιμότητα της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πράξη και επενδύει στην ανάπτυξή του, χρηματοδοτώντας κτιριακές υποδομές, εξοπλισμό, ερευνητικά προγράμματα και προσλήψεις» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη, με προγραμματική σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου, χρηματοδοτούμε και φέτος την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος πειραματικής αλιείας στον Παγασητικό. Το πρόγραμμα οδηγεί στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών πεδίων, με στόχο τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου