ΤΟΠΙΚΑ

Ένα παιδί 5 χρόνων μεταξύ των εννιά «θετικών» στα rapid tests

ένα-παιδί-5-χρόνων-μεταξύ-των-εννιά-θετ-489180

Η ινδική μετάλλαξη «σαρώνει» στις ηλικίες από 17 έως 35 χρόνων – Χωρίς υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι οι νοσούντες στο Αχιλλοπούλειο – Σε συναγερμό εν όψει Δεκαπενταύγουστου οι γιατροί

Ολο και περισσότερη ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές στη Μαγνησία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στον νομό.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις νέες ηλικίες, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και χτυπά κυρίως τους ανεμβολίαστους. Mε το βλέμμα στραμμένο στον Δεκαπενταύγουστο, οι γιατροί φοβούνται ότι το «τίμημα» θα είναι βαρύ και ότι θα υπάρξει επιπλέον επιδημιολογική επιβάρυνση στον νομό.

Ο δείκτης θετικότητας στη Μαγνησία κινείται στο 1.0, ενώ σε καθημερινή βάση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται είναι διψήφιος. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26 νέα κρούσματα στη Μαγνησία, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίστηκαν στις Σποράδες.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα στον νομό είναι νεαρής ηλικίας. Οι γιατροί εκτιμούν ότι θα περάσουν τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Εννιά άτομα επίσης βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στα rapid tests της Τετάρτης που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Το ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ των θετικών και ένας 5χρονος.

Ειδικότερα στο λιμάνι της Σκιάθου σε συνολικό αριθμό 261 δειγμάτων καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούσαν σε μία γυναίκα και έναν άντρα με διάμεση ηλικία τα 19 έτη.

Στην ΤΟΜΥ Ιωλκού σε συνολικό αριθμό 132 δειγμάτων καταγράφηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούσαν σε τέσσερις γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 35 έτη, ενώ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου πραγματοποιήθηκαν 174 Rapid Test τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Μπροστά από την ΠΕ Μαγνησίας σε συνολικό αριθμό 279 δειγμάτων καταγράφηκαν δύο θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούσαν σε έναν άντρα και μία γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη, ενώ στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου σε συνολικό αριθμό 211 δειγμάτων καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19, το οποίο φορά σε αγόρι 5 ετών.

Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στο «Αχιλλοπούλειο»

Η αύξηση των κρουσμάτων στον νομό έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των νοσηλειών, καθώς η πλειονότητα εκείνων που μολύνονται είναι ανεμβολίαστοι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Στη ΜΕΘ εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη τρεις ασθενείς, ένας 70χρονος, ένας 47χρονος και ένας 53χρονος. Οι δύο από τους τρεις δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι υπόλοιποι 23 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική κορονοϊού. Οι εννιά από αυτούς, είναι από το Γηροκομείο του Βόλου και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Τις επόμενες μέρες μάλιστα σταδιακά θα ξεκινήσουν τα εξιτήρια.

Η κάμψη εμβολιασμών ενισχύει… τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κλινικής κορονοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου, Χαράλαμπο Μάνδρο, θα πρέπει να δοθεί βάση στους παράγοντες που οδηγούν στην εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά που έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά», ανέφερε σχετικά ο κ. Μάνδρος.

«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη, για αυτό και συνιστούμε σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν» προσθέτει ο γιατρός, σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών.

Τέλος , ο κ. Μάνδρος επισημαίνει ότι πρέπει έγκαιρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να ζητούν οι ασθενείς βοήθεια εξηγώντας τις πέντε φάσεις της νόσου. Η πρώτη είναι η ασυμπτωματική, η δεύτερη η ήπια, με κάποιες μυαλγίες και πυρετό, στην τρίτη ξεκινά η προσβολή οργάνων, δηλαδή πνευμονία, η τέταρτη είναι σοβαρή απαιτεί αναπνευστική βοήθεια και η κρίσιμη, το στάδιο όπου ο ασθενείς δίνει μάχη για να αποκατασταθεί η αναπνευστική του λειτουργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου