ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρόλο «διαιτητή» η ΕΛΜΕ

σε-ρόλο-διαιτητή-η-ελμε-48815

Δύο περιοχές μετάθεσης, μετά την τελευταία υπουργική απόφαση επανακαθορισμού τους, δύο «μέτωπα» καθηγητών στη Μαγνησία. Τα νέα δεδομένα στο χάρτη των μεταθέσεων έχουν φέρει σε αντιπαράθεση καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης στο νομό να αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Από τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης, οι οποίες στη Μαγνησία άλλαξαν από τέσσερις σε δύο, δεν υπάρχουν μόνο οι θιγόμενοι και αδικημένοι, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες τους καθηγητές, αλλά και εκείνοι που ευνοούνται. Όπως οι καθηγητές των περιφερειακών σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την τοποθέτησή τους σε σχολική μονάδα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι ευνοημένοι εκπαιδευτικοί υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την υπουργική απόφαση εξαιτίας των νέων βελτιωμένων εργασιακών συνθηκών που ενδέχεται να τύχουν από τη νέα σχολική χρονιά, δίχως δηλαδή καθημερινές μετακινήσεις στο βουνό και στον κάμπο της Μαγνησίας. Και αυτό διότι το πολεοδομικό συγκρότημα με τους περιφερειακούς δήμους -πλην των Βορείων Σποράδων- αποτελούν πλέον την Α’ περιοχή μετάθεσης. Κατά συνέπεια, με τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει τους ανοίγεται ο δρόμος να τοποθετηθούν σε οργανική θέση σχολείου της πόλης, απαλλασσόμενοι από τη βάσανο των καθημερινών μακρινών μετακινήσεων, της ταλαιπωρίας και του κόστους με το οποίο επωμίζονται για βενζίνη.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα δέχθηκε πλήθος τηλεφωνημάτων όχι από τους εκπαιδευτικούς που ευνοούνται, αλλά από όσους θίγονται. Το δημοσίευμα δε του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την περασμένη Πέμπτη το οποίο κατέγραφε τις αντιδράσεις για τις αδικίες που θα υποστεί πλήθος εκπαιδευτικών και η πρόθεση της διοίκησης της ΕΛΜΕ να συζητήσει μαζί τους, καθώς ορισμένοι εξέφρασαν την πρόθεση να προσφύγουν κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φέρεται ότι έφερε στην επιφάνεια τις δύο αντικρουόμενες πλευρές: των θιγόμενων και των ευνοημένων.

Τα τηλεφωνήματα εκατέρωθεν έπεσαν «βροχή» στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας, η οποία σημειωτέον πήρε την απόφαση να χτυπήσει τη… γροθιά στο μαχαίρι, σε αντίθεση με άλλες Ενώσεις που απέφυγαν να λάβουν θέση, καθώς δημιουργείται ένα πολυσύνθετο και δύσκολο σε χειρισμό ζήτημα.

Και ενώ η διοίκηση της ΕΛΜΕ, μετά το νέο σκηνικό που δημιουργήθηκε, όταν υπόψη της τέθηκαν οι επισημάνσεις των «ευνοημένων» άλλαξε την πρόσκληση και κάλεσε σε χθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση της Δ.Σ. όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς που θίγονται αλλά και εκείνους που ευνοούνται, οι αντιδράσεις πρόλαβαν να εκφραστούν.

Όπως από το σύλλογο καθηγητών του Γυμνασίου – Λυκείου Καναλίων, οι οποίοι δήλωσαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η ΕΛΜΕ Μαγνησίας κάλεσε τους καθηγητές που θίγονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ή πρόκειται να δημιουργηθούν.

«Το εύλογο ερώτημά μας έγκειται στη λέξη «θίγονται». Γιατί η τοπική ΕΛΜΕ διχάζει τον κλάδο; Οι συνάδελφοι που βρίσκονται επί χρόνια στα περιφερειακά σχολεία στο βουνό και στον κάμπο της Μαγνησίας, που τα αυτοκίνητά τους είναι συνεχώς συνδεδεμένα με τη μάνικα του κάθε πρατηρίου βενζίνης -και πιστέψτε μας- είναι πολλοί, με τη νέα κατανομή περιοχών μετάθεσης δεν θίγονται αλλά ευνοούνται.

Ως εκ τούτου απαιτούμε ως ενεργά μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ και οικονομικώς τακτοποιημένοι απέναντί της (2 ευρώ ανά μήνα από την μισθοδοσία μας) να κληθούν όλοι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί Μαγνησίας και όχι μόνο όσοι θεωρητικά θίγονται για να πουν την άποψή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των καθηγητών στα Κανάλια.

Χθες το απόγευμα, πάντως, στα γραφεία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης πάνω στο ζήτημα του επανακαθορισμού των περιοχών μετάθεσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Οι απόψεις των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν και σε επόμενη συνεδρίαση η διοίκηση της ΕΛΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πλευρές, θα καταλήξει στις θέσεις της για το ζήτημα που έχει ανάψει «φωτιές» στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου