ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους δύο μόνο κατέθεσε φορολογική δήλωση

ενας-στους-δύο-μόνο-κατέθεσε-φορολογι-488011

Μικρά έως μηδενικά ποσά στους 7 από τους 10 φορολογούμενους για πληρωμή φόρων- Διαμαρτυρίες για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα από τους οικονομολόγους λογιστές

Με χαλαρούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία των φοροτεχνικών, αυτή τη στιγμή στον Βόλο έχουν υποβληθεί 79.000 φορολογικές δηλώσεις από σύνολο 145.000 ευρώ. Η προθεσμία που δόθηκε για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι μικρή. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι 7 στους 10 φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν μικρά έως μηδενικά ποσά φόρων.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Νικόλαος Πουμάνας, λέει ότι τοπικά έχει υποβληθεί το 55% των φορολογικών δηλώσεων, ενώ πανελλαδικά το 60%.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυσκολία. Τα απαραίτητα στοιχεία με τις αναστολές για τη συμπλήρωση μπήκαν στο Taxis στις 7 Ιουλίου και ξεκίνησε η υποβολή. Τώρα ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και εμείς καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Εξαιτίας των αντιδράσεών μας δόθηκε η παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Ειδάλλως θα ήμασταν υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μέχρι τις 27 Αυγούστου», σημειώνει.

Λογιστές – φοροτεχνικοί ζητούσαν η παράταση στην υποβολή να δοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν ένα επαρκές χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις και να μην εργάζονται πυρετωδώς εν μέσω καύσωνα και κορονοϊού.

«Όμως, μας είπαν ότι δεν μπορούσαν να παρατείνουν τη διαδικασία περαιτέρω, καθώς στη συνέχεια θα εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο σχεδιασμός του υπουργείου θα βγει εκτός προγράμματος», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα ο κύριος όγκος των φορολογούμενων που προχώρησαν στην υποβολή είναι μισθωτοί και από τη μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει μόλις 7 στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση, ο φόρος είναι μικρός ή και μηδενικός.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την υποβολή και αφήνουν την υποχρέωση για το τέλος για να καθυστερήσουν την καταβολή των φόρων.

Ο χρόνος της δοθείσας παράτασης δεν ικανοποιεί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Παππάς αναφέρει ότι λόγω των διακοπών ήδη η κίνηση στα λογιστικά γραφεία έχει μειωθεί αισθητά.

«Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Ηδη έχουν αναφερθεί λάθη σε δηλώσεις επαγγελματιών σχετικά με τις παρακρατήσεις φόρων, για τις οποίες έγιναν διορθώσεις στους υπολογισμούς από το Taxis. «Θέλει μεγάλη προσοχή για την εκκαθάριση. Όλα αυτά λειτουργούν ανασταλτικά. Ο μεγάλος όγκος εργασίας θα μείνει για το τέλος», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου