ΤΟΠΙΚΑ

Σε βέλγικα πρότυπα τα ΕΛΤΑ

σε-βέλγικα-πρότυπα-τα-ελτα-487252

Σαν… ανέκδοτο ακούστηκε στους ταχυδρόμους του Βόλου, η νέα υπηρεσία που θα κληθούν να προσφέρουν και αφορά στη διανομή φαρμάκων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των ΕΛ.ΤΑ. στο τέλος του μήνα, θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα στην Αττική, σύμφωνα με το οποίο, οι ταχυδρόμοι θα συμμετέχουν στη διανομή φαρμάκων. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου όπου θα απευθύνεται ο πελάτης- ασθενής, στον οποίο θα πηγαίνει ο ταχυδρόμος, θα παραλαμβάνει την ιατρική συνταγή, θα απευθύνεται σε φαρμακείο για την εκτέλεσή του, θα την πληρώνει και στη συνέχεια θα πηγαίνει τα φάρμακα στον ασθενή, ο οποίος θα καλείται να πληρώνει με αντικαταβολή. Μάλιστα, το κόστος της νέας υπηρεσίας θα είναι τρία ευρώ.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε και στους ταχυδρόμους του Βόλου, σε συνάντηση που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛ.ΤΑ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού προβλέπεται η εφαρμογή του μετά την Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ωστόσο, η γνωστοποίηση του μέτρου, μάλλον προκάλεσε… θυμηδία. Κι αυτό γιατί στο Βόλο, υπάρχουν ήδη σοβαρότατες ελλείψεις σε ταχυδρόμους που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επίδοσης της αλληλογραφίας.

Παρά το γεγονός ότι οι ταχυδρόμοι είναι καθημερινά στους δρόμους από τις 6:30 το πρωί για να διανείμουν την αλληλογραφία στους πολίτες, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν το έργο τους δύσκολο. Κάθε διανομέας έχει επιφορτιστεί με έναν επιπλέον τομέα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υφίστανται κι έτσι πολλές φορές η αλληλογραφία φθάνει στα ταχυδρομικά κουτιά των παραληπτών με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Σε περίπτωση που οι διανομείς κληθούν να αναλάβουν και τη διανομή φαρμάκων, τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό. Κι αυτό γιατί μπορεί η νέα υπηρεσία να ακολουθεί τα Βέλγικα πρότυπα, τα ελληνικά στάνταρς όμως των ελλείψεων σε προσωπικό, μάλλον θα θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή της. «Τι θα κάνουν οι ταχυδρόμοι; Θα αφήνουν τη διανομή της αλληλογραφίας και θα ασχολούνται με τη διανομή των φαρμάκων; Σε λίγο θα ζητήσουν και να παραλαμβάνονται τα ρούχα από το καθαριστήριο», σχολίαζαν κύκλοι των ΕΛ.ΤΑ. στο Βόλο, χωρίς όμως να αποκλείουν η νέα υπηρεσία να μπορέσει να βρει εφαρμογή σε απομακρυσμένα χωριά του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, όπου ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν να έχουν εύκολα πρόσβαση στα φαρμακεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου