ΤΟΠΙΚΑ

Αναφορά του Χρ. Μπουκώρου για δηλώσεις δεντροκαλλιεργειών στο Πουρί

αναφορά-του-χρ-μπουκώρου-για-δηλώσεις-487017

Το ζήτημα της διαφάνειας της διαδικασίας στην υποβολή των δηλώσεων των δεντροκαλλιεργειών επισήμανε σε αναφορά του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η αναφορά του βουλευτή έχει ως εξής: «Πρόσφατα έγινα αποδέκτης έγγραφης αναφοράς του σωματείου «Αγροτικός Σύλλογος Πουρίου», σχετικά με το ζήτημα των επιδοτήσεων των καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο δηλώνουν στον Ο.Σ.Δ.Ε., (Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων), τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, βρίσκονται σε μια διαρκή αναστάτωση, καθώς αγροτεμάχια τα οποία έχουν ήδη κριθεί επιλέξιμα προς επιδότηση τη μια χρονιά, την επόμενη κρίνονται ως ακατάλληλα. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος αγροκτήματα με αποδεδειγμένες δεντροκαλλιέργειες πολλών ετών, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, να κρίνεται ότι εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία καλλιέργειας και όχι ως αγροκτήματα εμπεριέχοντα δεντροκαλλιέργειες. Δημιουργούνται έτσι ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής των επιδοτούμενων αγροτεμαχίων, αλλά και για την ίδια τη διαδικασία δηλώσεων του Ο.Σ.Δ.Ε.

Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια της διαδικασίας των δηλώσεων των δεντροκαλλιεργειών, όσο και τα κριτήρια επιλογής προς επιδότηση, ώστε να μην θίγονται τα έννομα συμφέροντα των καλλιεργητών», καταλήγει η αναφορά του βουλευτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου